7 Ekim 2024 Pazartesi

ÖHD: Dün Sivas'ta Alevileri yakanların mirasçıları bugün Konya'da

ÖHD Genel Sekreteri Rengin Ergül, "Dün Sivas'ta Alevileri yakanların, Cizre'de bodrumlarda Kürt gençlerini diri diri yakanların mirasçıları bugün Konya'da Kürtleri katledip evlerini yakıyor" dedi.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Konya'nın Meram ilçesinde Dedeoğlu ailesine yönelik yapılan ve 7 kişinin katledildiği ırkçı saldırı ile ilgili basın açıklaması yaptı.

Van-Hakkari Tabip Odası'nda yapılan açıklamaya ÖHD Genel Merkez yöneticileri ile Van Şube yöneticileri katıldı. Konya'da yaşanan katliamı kınayarak sözlerine başlayan ÖHD Genel Sekreteri Rengin Ergül, "Olayların hemen akabinde Ankara ve İstanbul Şube üyelerimiz Konya iline gerekli incelemelerde bulunmak ve hukuki süreci takip etmek için gitmişlerdir" dedi.

Düşmanlaştırıcı dilin saldırıları arttırdığına dikkati çeken Ergül, "Türkiye Cumhuriyeti'nin her döneminde siyasal iktidarların düşmanlaştırıcı dilinin ve bugünlerde ortaya çıkan mafya ilişkileri ile birçok nefret cinayetinin bizzat faili olduğunu biliyoruz. Bugün de geleneğini sürdüren iktidar partisi ve ortakları tarafından siyasette ve medyada uzun süredir sistematik biçimde kutuplaştırıcı ve düşmanlaştırıcı bir dil kullanılmamaktadır. Her gün Kürtlere; Kürtlerin siyasi temsilcilerine ve diğer muhaliflere dönük tehditler ana akım medya organlarında dolaşmaktadır" diye konuştu.

'DÜN SİVAS BUGÜN KONYA'
Katliamların geçmişten günümüze sürdüğüne değinen Ergül, "Dün Sivas'ta Alevileri yakanların, Cizre'de bodrumlarda Kürt gençlerini diri diri yakanların mirasçıları bugün Konya'da Kürtleri katledip evlerini yakıyor. Dün Roboski'de Kürtleri bombalayan üniformalıların mafyatik izdüşümleri bugün Konya'da Kürtleri katletti. Dün Hrant'ı katleden Ogün Samast ile fotoğraf çeken kolluk kuvvetleri bugün saldırı sonrası 'burada hiçbir Kürt kalmayacak' diyenlere bilerek izleyici kalmıştır. Etnik kimlikleri nedeniyle kişilere yönelen hakaret, yaralama ve öldürme eylemlerinin tamamı nefret suçları kapsamında değerlendirilmesi gerekiyor. Bu kapsamda uzun zamandır nefret suçları yasası düzenlemesi taleplerine cevap olunmalı ve bu nefret cinayetlerini işleyenler en ağır şekilde cezalandırılmalıdır. Nefret cinayetlerini işleyen ırkçı faillerin cezasızlıkla ödüllendirilmesine son verilmelidir" dedi.

'SALDIRIYI KINIYORUZ'
Olayın etkin soruşturulması için çağırıda bulunan Ergül, son olarak şunları söyledi: "Özgürlük için Hukukçular Derneği olarak yaşanan ırkçı saldırılar sonrasında siyasal iktidarı BM Irk Ayrımcılığı Komitesi'nin tavsiyeleri doğrultusunda ırkçılığın etkili soruşturulması ve cezasız kalmasını önleyecek önlemleri almaya çağırıyoruz. Ayrıca yaşam hakkı başta olmak üzere tüm ağır insan hakkı ihlalleri karşısında olduğumuzu, ayrımcılık ve ırkçı saldırılar karşısında Kürt halkının sonuna kadar yanında yer aldığımızı, ırkçı saldırıyı kınadığımızı kamuoyuna duyururuz."