2 Ekim 2024 Çarşamba

ÖHD'den Dedeoğulları katliamı davasına çağrı

Dedeoğulları ailesine yönelik ırkçı katliamın boyutlarının araştırılmadığını belirten ÖHD, davayı sahiplenme çağrısı yaptı.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Konya'nın Meram ilçesinde 30 Temmuz 2021 tarihinde evlerinin önünde katledilen Dedeoğluları ailesine yönelik ırkçı katliamın dava duruşmasına ilişkin açıklama yaptı. Hem saldırı davasının hem de katliam davasının bütünlüklü olarak ele alınması gerektiğini ancak soruşturma ve kovuşturma aşamasında olayın gerçek boyutlarının araştırılmadığı ifade edilen açıklamada, "Dosya içeriğinden soruşturma aşamasında ciddi eksikliklerin ve ihmallerin söz konusu olduğu görülmüş; olayın ırkçı boyutunun üzerini örtecek çaba ve girişimlerin vuku bulduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Gelinen aşamada dosya kapsamındaki bilgi ve belgeler ile her iki yargılamadaki kovuşturma süreci; bir cezasızlık politikasının işletilmeye çalışıldığını göstermektedir. Devam eden duruşmalarda Dedeoğluları ailesi ve avukatları; duruşmalar sırasında sundukları şikayetlerine dair beyanları nedeniyle sanıklar tarafından şikayet edilmiş, aile üyeleri hakkında soruşturma başlatılmıştır" diye belirtildi.

ÖHD, Dedeoğluları ailesinin saldırıya uğramasına ve katledilmesine ilişkin yargılama dosyalarının tüm demokratik hukuk kurumları ve insan hakları örgütlerince takip edilmesi ve yarın görülecek duruşmaya katılım sağlanması çağrısı yaptı.