5 Ekim 2024 Cumartesi

Ölüm Uykudaydı oyunu saatler kala yasaklandı

Faşizm sorgulaması yapan Ölüm Uykudaydı oyunu saatler kala, kamu güvenliğine uygun olmadığı iddiasıyla Fatih Kaymakamlığı tarafından yasaklandı. Oyunun emekçileri Çelebi ve Uçar, yasağı tanımadıklarını ve her yerde oyunlarını oynamaya devam edeceklerini kaydetti. 

İBB'nin organizasyonuyla Fatih'te bulunan Emir Ali Kültür Merkezi'nde oynanacak olan Ölüm Uykudaydı oyunu Fatih Kaymakamlığı tarafından yasaklandı. Bu akşam 19.00'da oynanacak oyunun yasaklanmasına gerekçe olarak ise yapılan sanal tarama sonucu oyunun kamu güvenliğine uygun bulunmadığı iddia edildi.

Oyunun yönetmeni olan Tiyatro İmge Emekçisi Onur Can Çelebi, yasaklamanın faşist bir uygulama olduğunun altını çizdi ve şöyle devam etti: "Bu faşist uygulamalar, faşist yönetim illaki bir yerde sonra erecek. Sanatımızı yapmaya devam edeceğiz. Sansüre karşı sessiz kalmayacağız. Sanat hayatımız devam edecek."

Ölüm Uykudaydı oyunun oyuncularından BEKSAV Eşbaşkanı Ahmet Uçar da yasaklanan oyunun bir faşizm sorgulaması olduğunu ve hapishanelerde geçen bir hikayeyi anlattığını kaydetti. "Yasaklanması gereken hapishanelerdeki yaşam koşulu" diyen Uçar, hasta tutsakların hapishane kalmasına izin vermemesi gerektiğinin altını çizdi. 

Oyunun sanatçıların hapishanelerde yaşadıklarını anlattığını belirten Uçar, "Yasaklanan bu. Anlaşılıyor ki sanatçıların hapiste kalması isteniyor. Bundan kaynaklı oyunumuz yasaklandı. Oyunlarımızı her yerde oyunlarımızı oynamaya devam edeceğiz."