29 Eylül 2024 Pazar

'Ömür boyu çıkmasalar da pişmanlığı kabul etmezler'

İzmir ve Diyarbakır'da Adalet Nöbetleri'ni sürdüren tutsak yakınları iktidara düşman politikalardan vazgeçme, kamuoyuna da tutsakların sesine ses olma çağrısı yaptı.

İktidarın düşman politikalarından ve cezasızlık "ödülü"nden geç alan hapishane idareleri tutsaklara yönelik işkenceyi ve hak ihlallerini artırarak sürdürüyor. Hasta tutsaklar ölüme terk edilirken, siyasi tutsakların infazları yakılarak tahliyeleri engelleniyor. Hak gasplarının sona ermesi için tutsaklar açlık grevi başta olmak üzere eylemleriyle direnirken tutsak yakınları da seslerini duyurmaya çalışıyor.

Diyarbakır ve İzmir'de Adalet Nöbeti'nde olan tutsak yakınları iktidara bu uygulamalardan vazgeçme, kamuoyuna ise tutsaklarla dayanışma çağrısı yapıyor.

İZMİR
Adalet Nöbeti'nin 132. gününde Kırıklar Hapishanesi önünde bir araya gelen İzmir'deki tutsak yakınları, Kürtçe ve Türkçe "Hasta tutsaklara özgürlük" yazılı önlükler giydi. Aileler sık sık "Jin, jiyan, azadî" ve "Bijî berwxedana zindanan" sloganları attı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Karabağlar ve Bayraklı ilçe örgütleri de eyleme destek verdi.

HDP İzmir İl Örgütü binasında katledilen Deniz Poyraz'ın annesi Fehime Poyraz, infazı yakılan tutsakların derhal tahliye edilmesini istedi. 30 yıl hapishanede kalan tutsakların infazının ertelenmesine tepki gösteren anne Poyraz, "Cezaları bitmiş, onca yıl içeride yatmış tutuklulara neden pişmanlık dayatılıyor? Neden pişman olsunlar? Bunca yıl cezaevinde kalmışlar. Ömür boyu çıkmasalar da pişmanlığı kabul etmezler" dedi.
 
Anne Poyraz, hasta tutsakların durumuna işaret ederek, "Dört duvar arasında hasta oluyorlar, kanser verem oluyorlar. Cezaevinde ölmeye yakın tahliye ediyorlar. Cezaevlerinden cenaze çıkmasını istemiyoruz" ifadelerini kullandı.

DİYARBAKIR
Diyarbakır'da ise 351. Adalet Nöbeti'nde Diyarbakır Adli Tıp Kurumu önündeki eyleme Tevgera Jînen Azad (TJA), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Diyarbakır Tutuklu Hükümlü Aileler ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAY-DER), Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (MED-DER), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır İl Örgütü yöneticileri destek verdi.

Abdulselam Güler'in kardeşi İnci Güler, "Bu ülkede hak, hukuk, adalet yok. Bütün siyasi partiler, söz verdiler ama ne yazık ki sözlerini tutmadılar" diye konuştu. 2013'te bir çözüm sürecini hatırlatan Güler, o dönem iktidar tarafından verilen hiçbir sözün yerine getirilmediğini ifade etti. İnfazı yakılan tutukluların hukuksuzca içeride tutulduğunu belirten Güler, "Tutuklularımıza karşı düşmanlık yapılıyor. Bundan vazgeçilsin. İnfazı ertelemek hukuksuzluktur. Bundan vazgeçin. Hasta tutukluların serbest bırakılsın. Adalet istiyoruz" dedi.

Açıklama, "Bijî berxwedana zindanan" ve "Hak, hukuk ve adalet" sloganıyla son buldu.