2 Ekim 2024 Çarşamba

'Önlenebilir her ölüm cinayettir'

İstanbul ve Ankara'da hasta tutsakların serbest bırakılması için yapılan eylemler bu hafta da devam etti. Ağır hasta tutsakların durumunun paylaşıldığı eylemlerde, yetkililere hasta tutsaklara yönelik hak gasplarına son verme çağrısı yapıldı.

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu ve Ankara Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutsaklar Özgür Sinan Menteş ve Mehmet Emin Çam'ın durumunu kamuoyuyla paylaştı. Yapılan eylemlerde, hasta tutsakların yaşam ve sağlık hakkına erişebilmesi için tahliye edilmeleri gerektiğine dikkat çekilerek, hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine ve ölümlerine karşı kamuoyu duyarlı olmaya çağrıldı.

İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 523'üncüsü gerçekleşen F Oturması'nda hasta tutsak Özgür Sinan Menteş'in serbest bırakılmasını istedi. İHD İstanbul Şube binası önünde gerçekleşen eylemde, "Hasta mahpus Özgür Sinan Menteş serbest bırakılsın" yazılı pankart açıldı ve hasta tutsakların fotoğrafları taşındı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Musa Piroğlu'nun da katıldığı eylemde basın açıklamasını İHD Yönetim Kurulu üyesi Ferit Barut okudu.

"Hapishaneler için ölüm evi benzetmesi uzun süredir mecazi bir ifade olmaktan çıkıp tam bir gerçekliği anlatır oldu" diyen Barut, tutsakların sağlık hakkı gaspları sonucu yaşamını yitirmesinin olağanlaştırılmak istendiğine dikkat çekti. Geçen hafta Diyarbakır D Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutulan 80 yaşındaki kanser hastası Abdullah Boran'ın yatağa kelepçeli tedavi gördüğü hastanede, Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Hapishanesi'nde tutulan 20 yaşındaki Şervan Can Güder'in ise hapishanede hayatını kaybettiğini hatırlatan Barut, "Önlenebilir her ölümün cinayet olduğu nesnel bir doğrudur. Güder ve Boran, sağlığa erişim hakları engellenmeseydi ölmeyebilirlerdi" ifadelerini kullandı.

Maltepe 2 No'lu Hapishanesi'nde tutulan hasta tutsak Özgür Sinan Menteş'in durumunu aktaran Barut, Menteş'in ileri derecede kalp, KOAH ve diyabet hastası olduğunu ve yüzde 68 engelli raporu bulunduğunu paylaştı. Barut, düzenli tedavi ve kontrole ihtiyacı olan Menteş'in ayrıca pek çok ameliyat geçirdiğini kaydetti. Hastaneye sevkler sırasında yaşanan sorunların ve hapishane koşullarının Menteş'in tedavi ve sağlık hakkına erişimini kısıtladığına dikkat çeken Barut, bu durum sebebiyle Menteş'in yaşamının ağır risk altında olduğunu belirtti. Barut, gerekli bakım ve tedavilerinin yapılması için başta Menteş olmak üzere tüm hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi. Tutsakların da herkesle eşit hakları olduğunu hatırlatan Menteş, yetkilileri hasta tutsakların hak gasplarına son vermeye, kamuoyunu ise duyarlı olmaya çağırdı.

Eylem, "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Tecrit öldürür, dayanışma yaşatır", "Tedavi haktır engellenemez" sloganlarıyla son buldu.

ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutsakların serbest bırakılması ve hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine dikkat çekmek için gerçekleştirdikleri eylemlerin 395'inci haftasında Beşiri T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutulan ağır hasta tutsak Mehmet Emin Çam'ın durumunu gündemleştirdi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde yapılan eylemde "Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartı açıldı.

Basın açıklamasını okuyan İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Sevil Turgut, 70 yaşındaki Çam'ın 2013'te 10 ay tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakıldığını, o yıl açılan davanın 3 ay önce sonuçlanmasıyla 9 yıl hapis cezası verildiğini ve tekrar tutuklandığını aktardı. "Cezaevinde 17 gün boyunca tek kişilik yerde tutulmuş, masa, sandalye verilmemiş, ayakta yemek zorunda kalmıştır. Bu sürede tek başına ve hasta olmasına rağmen ayakta sayım yaptırılmıştır. Eşya talebinde bulunduğunda 'kantinden kendin alacaksın' cevabı verilmiştir. Bu süreçte hastaneye götürülmemiş yalnızca revire çıkarılmıştır" ifadelerini kullanan Turgut, Çam'ın beyninin sağ tarafında leke olduğunu ve vücudunun her tarafında şiddetli ağrılar çektiğini kaydetti. "Sürekli olarak tedavinin devam etmesi gereken, Mehmet Emin Çam'ın gerek yaşı gerekse hastalıkları nedeniyle cezaevinde yaşamını idame ettiremeyeceği açıktır" diyen Turgut, Çam'ın tedavisine devam edebilmesi için infazının ertelenmesini ve tahliye edilmesini istedi.