7 Ekim 2024 Pazartesi

Önlü: Dersim'de yangının söndürülmesini devlet engelliyor

HDP Dersim Milletvekili Önlü, Dersim'de çıkan orman yangınlarına yönelik müdahale etmek isteyen halkın, yerel kurumların ve siyasi partilerin devlet görevlileri tarafından engellendiğini kaydetti. Yangınlarla birlikte iktidarın kaos planını devreye soktuğunu söyleyen Önlü, HDP'nin ve Kürtlerin hedef alındığını kaydetti. Önlü, ormanları yakan zihniyete karşı HDP'de örgütlenmeye çağırdı. 

Akdeniz'de yaşanan orman yangınları için önlem almayan, süreci yönetemeyen ve kendi sorumluluğunu kapatmak için algı operasyonu yürüten AKP/MHP Saray iktidarı; Dersim'de, Muş'ta ve Kürdistan'ın diğer yerlerinde savaş nedeniyle çıkarılan orman yangınlarının söndürülmesini ise bizzat engelliyor.

Dersim'in Hozat ilçesinin Amutka, Ormanyolu, Boydaş, Dereköy ve Çakmaklı bölgelerinde çıkan orman yangını 4 gündür sürüyor. Dersim halkının, kurumlarının, yerel yönetimlerinin çağrısı ile yangına müdahale etmek isteyen gönüllülerden oluşan heyetin engellenmesi iktidarın orman yangınlarındaki gerçek yüzünü ve yaklaşımını da açık bir biçimde gösteriyor.

YANGINA MÜDAHALE ENGELLENİYOR
Dersim'de yaşanan orman yangınlarına ilişkin HDP Örgütlemeden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Dersim Milletvekili Alican Önlü açıklama yaptı. Akdeniz ve Ege'de yaşanan orman yangınlarına karşı verilen mücadeleyi sahiplenirken Dersim belediye başkanlarının, siyasi parti ve kurum temsilcilerinin, orman yangınlarının yaşandığı bölgelere geçişlerinin devlet görevlileri tarafından engellendiğini vurguladı .

'YANGINLARLA BİRLİKTE KAOS PLANI DEVREYE SOKULDU'
Önlü, "Akdeniz ve Ege'de yaşanan orman yangınları için yangın söndürme uçaklarının, helikopterlerinin yetersizliği konuşulurken, Dersim ve Kürdistan coğrafyasında çıkan yangınlarında neden tek bir uçak ve helikopterin kullanılmadığını öğrenmek istiyoruz. Doğada bulunan canlı tüm varlıkları korumak için sorumluluk alınması gerekirken savaşa yatırım yapılmasını; orman yangınlarını söndürecek araçların alınması yerine İHA ve SİHA'larla övünen zihniyeti reddediyoruz. Öte yandan orman yangınlarıyla birlikte derin bir kaos planının da devreye sokulduğu tespitini de yapmak gerekiyor. İktidarın uzun bir süredir partimizi ve partimiz üzerinden Kürt halkını hedef gösteren ayırımcı ve nefret dilli politikalarının sonucu olarak Türkiye'nin farklı kentlerinde partimize ve Kürt halkına karşı ırkçı saldırılar gerçekleşmektedir" dedi. 

'ORMANLARI YAKAN ZİHNİYETE KARŞI HDP SAFLARINDA MÜCADELE EDELİM'
Konya'da Kürt aileye yönelik ırkçı faşist katliamın da bağlamda değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Önlü, şöyle devam etti: "Doğamızı katledenler, ormanlarımızı yok edenler, derelerimizi kirletenler kimlerse, aynı zamanda kendi bekaları için bu ve buna benzer saldırıları planlayanlar da aynı kişilerdir. Geliştirilmek istenen provokasyonlara ve saldırılara karşı partimiz ve Kürt halkı doğadan, emekten, özgürlükten, eşitlikten, barıştan, adaletten ve demokrasiden yana olmaya devam edecektir. Her beyanatlarında ayırımcılığı ve nefreti körükleyen iktidar sahipleri yaşanan her türlü ırkçı saldırıdan bizzat sorumludur. Halklarımızı bu konuda sağduyulu davranmaya ve ormanları asıl yakan zihniyete karşı HDP saflarında mücadele etmeye davet ediyoruz."