4 Ekim 2024 Cuma

Ovacık'ta gerillaya yönelik operasyonda kimyasal silah şüphesi

Güney Kürdistan'da gerillaya karşı kimyasal silah kullanımı ile gündeme gelen Türk devletinin Ovacık'ta düzenlediği askeri saldırıda da kimyasal silah kullandığından şüphe ediliyor. Yeni Demokrasi gazetesinin haberine göre, iki gerillanı cenazesi tamamen yanmış durumda, cenazelerde mermi izi de yok.

Saray rejiminin İçişleri Bakanlığı, 5 Aralık'ta yaptığı açıklamada, Dersim'in Ovacık kırsalında çıkan çatışmada 8 gerillanın yaşamını yitirdiğini, ikisinin sağ olarak gözaltına alındığını duyurmuştu.

Resmi açıklamaya göre söz konusu çatışmada bir asker de öldü.

Yeni Demokrasi gazetesinin internet sitesinde yer alan habere göre, Malatya Adli Tıp Kurumu'nda 9 cenaze bulunuyor.

2 CENAZE TAMAMEN YANMIŞ HALDE, MERMİ İZİ YOK
Yerel kaynaklara dayandırılan haberde, 2 cenazenin tamamen yanmış olduğu ve teşhis edilemediği belirtildi.

Cihan Söylemez'in ise sol kolunun koptuğu ancak bedeninde mermi izi olmadığı bilgisi yer aldı.

Bakanlığın açıklamasında 8 gerillanın ölümsüzleştiği bilgisi verilirken, Adli Tıp Kurumu'nda 9 gerillanın cenazesinin olması, bir gerillanın daha sonra infaz edilmiş olabileceği ihtimalini gündeme getiriyor.

Bazı cenazelerde mermi izi olmamasına rağmen vücutlarının yanmış olması da, çatışma sırasında kimyasal silah kullanıldığı şüphelerini ortaya koyuyor.

Malatya Adli Tıp Kurumu'nda bulunan Cihan Söylemez (Munzur) ile Çağla Yeleser'in (Veroz) cenazeleri de teşhis edilmesine rağmen, ailelerine keyfi bir şekilde teslim edilmiyor.

Ölümsüzleşen diğer 7 gerillanın kimlik bilgilerine dair ise henüz net bir bilgi yok.

Öte yandan Çağla Yeleser'in annesi gözaltına alındı.