22 Eylül 2024 Pazar

Partiden istifa etti İYİP'li Karabal'ın şiddetine maruz kaldı

İYİP Bağcılar İlçe Başkanı Sururi Karabal, seçim sürecinde kendisine yardım eden genç kadının İYİP'ten istifa etmesi üzerine hakkında asılsız söylemlerle karalamaya başladı. Mardinli bir Kürt olan genç kadın için, "Aramıza sızan HDP ajanı, terörist, Kürt, para karşılığı erkeklerle birlikte oluyor" diyen Karabal'ın oğlu genç kadınla dayanışma içinde olanlara saldırdı. Bir kişi aldığı darbeler nedeniyle bir ay hastanede yattı. ETHA'ya konuşan genç kadın, "Boyun eğmeyeceğim, davamın peşindeyim" dedi.

İşçilere yönelik sarı sendika baskısıyla gündeme gelen Ağaç AŞ de İyi Partililerin (İYİP) DİSK düşmanlığı ve haraç toplamaya kadın düşmanlığı eklendi. Bazı müdür ve şefler İYİP'li Ağaç AŞ Genel Müdürü Ali Sukas'tan aldığı güçle işçileri DİSK'e bağlı Birleşik Tarım Orman İşçiler Sendikası'ndan (BTO-Sen) istifa etmeleri ve Türk-İş'e bağlı sarı sendika Orman-İş'e üye olmaları yönünde tehdit ediyor.

Geçtiğimiz günlerde Sukas'ın "selamıyla" işçilerden "aidat" adı altında haraç toplandığı ortaya çıkmıştı. Aynı günlerde İYİP Bağcılar İlçe Başkanı Sururi Karabal'ın genç bir kadın hakkında iftiraları da gündeme geldi. Karabal, Ağaç AŞ işçilerine yolladığı bir mesajla genç kadın hakkında asılsız ithamlarda bulunarak, genç kadını karalamaya çalıştı.

Yaşananların ardından ajansımıza ulaşan genç kadın ve ona destek olanlarla maruz kaldığı fiziksel ve psikolojik sistematik şiddeti konuştuk. Başta Sururi Karabal ve oğlu Gökhan Karabal'ın saldırılarından kaynaklı can güvenlikleri olmadığı için genç kadın için "Ayşe", O'na destek olduğu için hedef gösterilen erkek için "Can" ismini kullanacağız.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) bağlı Ağaç AŞ, geçmiş dönemde İstanbul Ülkü Ocakları Başkanlığı yapan Ali Sukas'ın genel müdürlüğünde yönetiliyor. Sukas şu an İYİP'li. Ağaç AŞ'de işçilerin bir kısmı İYİP referansıyla işe alındı. İşçiler Türk-İş'e üye olmaları için tehdit ediliyor, haraç toplanıyor.

'ÇOCUKLARIM ÇOK KÜÇÜK OLDUĞU İÇİN BİR YIL SONRA AYRILMAK İSTEDİM'
Ayşe evli olduğu erkekten ayrıldıktan sonra altı çocuğuna bakmak ve geçimini sağlamak için İstanbul'a taşınıyor. Kendisi Mardin'li bir Kürt. "Yeri geldi merdiven sildim, yeri geldi ev temizliğine gittim, çocuklarımı aç bırakmadım" diyen Ayşe, daha sonra siyasi mücadele yürütmek istiyor. Kendisine yakın bulduğu için İYİP'in kapısını çalıyor. Ayşe, "Bana bir yol gösterirler diye düşündüm. Yıldıztepe Mahallesi Kadın Kolları Başkanı seçildim. Onlar için çok çalıştım, üye topladım. Bir sene boyunca sürekli çalıştım. Fakat çocuklarım çok küçüktü, onlarla ilgilenemedim. Bu yüzden istifamı verdim" dedi.

Aslında Ayşe'ye yönelik saldırılar tam olarak bu noktada başlıyor. İYİP Bağcılar İlçe Başkanı Sururi Karabal, istifasından sonra tabir-i caizse Ayşe'ye yönelik baskı ve şiddete başlıyor. Ayşe'nin anlatımına göre Karabal seçimleri Ayşe ve arkadaşlarının yürüttüğü mücadele sayesinde kazandı.

'HAKKIMDA KONUŞMAYA BAŞLAMIŞ'
İYİP'ten ayrıldıktan sonra kadın kollarından arandığını söyleyen Ayşe, "Her aradıklarında çocuklarımla ilgilenmek istediğimi söyledim. Fakat sonra öğrendim ki Sururi Karabal benim hakkımda ileri geri konuşuyormuş" ifadelerini kullandı.

'KÜRT, HDP AJANI, TERÖRİST DİYORMUŞ'
Ayşe, "Ben Kürt'üm, Mardinliyim. Neden ayrıldığımı sorduklarında, 'HDP ajanıymış zaten, içimize katılmış, O Kürt'müş diyormuş. Teröristmiş diyormuş. Böyle bir şey olabilir mi? Beni tanıyanlar duruma itiraz etmiş tabi bu sefer de beni savunan kişiyle aramızda bir ilişki olduğu söylentisini yaymışlar" dedi.

TORPİL AYARLAMADIĞI İÇİN KOMPLO KURDUĞUNU İDDİA ETTİ
Bununla da yetinmeyen Sururi Karabal, Ayşe'ye iftira atmaya başladı. Karabal Ayşe için, "Para karşılığı erkeklerle birlikte oluyor", "HDP'li terörist" dedi. Bu iftiralara karşı sessiz kalmayı reddeden Ayşe dava açtı. Sururi Karabal duruşmada, Ayşe ve yaşananlara tanık olanların kendisinden İBB'den iş istediğini, onlara torpil ayarlamadığı için "komplo" kurduğu iddiasında bulundu.

Ancak Sururi Karabal, iftiralarla kendisini "aklayamadı", mahkeme Karabal'ı suçlu buldu.

Çete gibi hareket eden Sururi Karabal ekibi bundan sonra Ayşe ve ona destek olanlara yönelik saldırılarını sürdürdü. Ayşe için tanıklık eden Can, Sururi Karabal'ın oğlu Gökhan Karabal tarafından saldırıya uğradı. Bir ay boyunca hastanede yatarak tedavi gördü.

'AYŞE ABLAYA ŞAHİT OLDUĞUM İÇİN SALDIRIYA UĞRADIM'
Burada sözü Can'a bırakıyoruz: "Ben daha önce Ağaç AŞ'de çalışıyordum, fakat istifa ettim. Sendikal baskı vardı. Türk-İş'e üye olmaya zorlanıyordum. Bu benim özgürlük alanım buna müdahaleyi kabul etmedim. Ben Ayşe ablaya yapılanlara tanık oldum bu yüzden mahkemede şahitlik yaptım. Oğlu Gökhan Karabal bana saldırdı. Bu konuya ilişkin Şubat ayında bir mahkemem var. Zaten darp raporlarım da mevcut."

'AYŞE ABLAYA İFTİRA ATARAK İTİBAR KAZANMAYA ÇALIŞIYOR'
Ayşe, İYİP aracılığıyla hiç işe girmedi, üstelik Ağaç AŞ'de de çalışmıyor. Buna rağmen neden Ağaç AŞ işçilerine Ayşe'yle ilgili mesajların atıldığını sorduğumuzda Can şu yanıtı verdi: "Çünkü Ağaç AŞ'de çalışan çok sayıda kişi Ayşe ablayı tanıyor. Birçok kişi tarafından sevilen bir insan. Zaten Ayşe abla ayrıldıktan sonra da Sururi Karabal, Ayşe abla hakkında konuşmaya devam etti. Dava kazanıldı. İftira attığı ortaya çıktı. Bu şekilde işçiler arasında kendince 'itibar' kazanmaya çalışıyor. Ama Ağaç AŞ'de bugün bunlar aracılığıyla parayla işe insan sokma, sürgün, işten çıkarma tehditleri var."

'CAN GÜVENLİĞİM YOK'
Ayşe de İYİP aracılığıyla hiç işe girmediğini hatırlattı ve şöyle devam etti: "Ben İyi Parti'den önce sosyal yardım alıyordum. İyi Parti'den sonra sosyal yardımlarım iptal oldu. Daha sonra öğrendim ki Sururi Karabal, muhtara kadar müdahale etmiş yardımlar kesilsin diye. Şu an çalışmıyorum ve altı çocuğum var... Can güvenliğim yok çocuklarım ve kendim için korkuyorum..."

İYİP Bağcılar İlçe Başkanı Sururi Karabal hakkında çok ciddi iddialar var. Edindiğimiz bilgiye göre kadınlara yönelik taciz saldırıları var ancak kadınlar korkudan bunu dile getiremiyor.

"Uykusuz geceler geçirdim, günüm geceye evrildi. Haplarla ayakta kaldım. Ama kimseye laf ettirmem. Ben davamın peşindeyim" diyen genç kadın yer yer gözlerinde yaşlarla konuşmasını tamamlasa da mücadeleden asla vazgeçmeyeceğini vurguladı.