6 Ekim 2024 Pazar

Patnos Baraj Gölü'nde yaşanan balık ölümleri Meclis gündeminde

Patnos Baraj Gölü'nde suların çekilmesine bağlı yaşanan balık ölümlerine ilişkin Pakdemirli'ye soru önergesi veren HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, konuyu MEclis gündemine taşıdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yanıtlaması için Patnos Baraj Gölünde suların çekilmesine bağlı olarak meydana gelen balık ölümlerini sordu. 

HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, Pakdemirli'ye şu soruları yöneltti: 
"Patnos Baraj Gölünde yaşanan balık ölümleri bilinmekte midir? Bakanlığınız, yaşanan balık ölümlerinin önlenmesi için herhangi bir girişimde bulunacak mıdır?
Kuraklıktan ve göl suyunun sulama amacıyla bilinçsiz kullanımından kaynaklı Patnos Baraj Gölünde yaşanan balık ölümlerinin önlenmesi için ne gibi tedbirler alınacaktır? Bu tedbirlerin içerik ve kapsamı ne olacaktır?
Tüm canlılar için hayati önem taşıyan su kaynaklarındaki sorunlar çoğunlukla su kaynaklarının çevresel etkilere maruz kalmasıyla ortaya çıktığı bilindiği halde, su kaynaklarının korunması için gerekli önlemlerin alınmamasının nedeni nedir?
Su kaynaklarının korunabilmesi için; yanlış arazi kullanımının engellenmesi, orman ve mera ekosistemlerinin korunması, dere, ırmak, yer altı suları gibi tüm su yatak ve kaynaklarının ıslah edilip korunması, kirliliğin önlenmesi, eğimli ve çıplak arazilerde aynı zamanda baraj kenarlarında ağaçlandırılmanın arttırılması için Bakanlığınızın almış olduğu önlemler nelerdir?
Doğal ekosistemlerin tüm dünyada olumsuz etkilenmesi su kaynaklarının azalmasına ve kalitelerinin bozulmasına yol açarak, su kıtlığının yaşandığı yerlerde hayvan, bitki veya insan tüm canlı türlerinin kayıplarına, salgın hastalıklara, çölleşmeye yol açmasının önüne geçilebilmesi için Bakanlığınız ne gibi çözüm önerilerinde bulunmaktadır?"