9 Ekim 2024 Çarşamba

Peker'i 'emniyet-vali-bakan' üçlüsü korudu

Çete lideri Sedat Peker'e koruma polisi tahsis etmesinde sorumluluğu bulunanlar birbirlerini suçlayarak kendilerini aklama çabası içinde. Peker'in Soylu'yu suçlamasının ardından Soylu, AKP Milletvekili dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Altınok ve Ankara Valisi dönemin İstanbul Valisi  Şahin ile İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Çalışkan'ı hedef gösterdi. Kararın altında imzası bulunanlar ve onaylayanlar birbirini suçlarken, koruma kararının emniyet-vali-bakan kararıyla alındığı ifşa oldu. Koruma kararına imza atanlara bakıldığında asıl onay mercinin saray olduğu görülüyor.

Çete lideri Sedat Peker'e 6 Mart 2015 tarihinde koruma polisi verilmesine ilişkin kararın altında imzası bulunan dönemin İstanbul Emniyet Müdürü olan AKP Milletvekili Selami Altınok, dönemin İstanbul Valisi olan Ankara Valisi Vasip Şahin ve İl Emniyet Müdür Yardımcısı Mustafa Çalışkan'ın AA tarafından 'FETÖ'cü ilan edilmesi AKP içinde yeni bir krize neden oldu.

Sedat Peker'in kendisine koruma polisi tahsis ettiğini söylediği Süleyman Soylu'nun kendini aklamak için birlikte hareket ettiği isimleri açıklaması AKP içinde yeni bir krize neden oldu. Soylu, halen AKP Milletvekili olan Selami Altınok, Ankara Valisi Vasip Şahin ve İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Mustafa Çalışkan'ın Peker'e koruma tahsis eden isimler olduğunu söyledi.

Soylu'nun açıklamasının ardından Anadolu Ajansı, Peker'e koruma polisi verilmesine ilişkin Altınok ve Şahin'in imzasının yer aldığı belgeyi yayınlayarak, Peker'e verilen koruma kararında "FETÖ izinin tespit edildiğini" yazdı.

Selami Altınok'un AA haberi ve Soylu'nun açıklamalarına tepki göstermesinin ardından Anadolu Ajansı, "Sedat Peker'e verilen koruma kararında FETÖ izi var" tweetini sildi. Ajans, habere ait imzalı belgenin olduğu fotoğrafı da sistemden kaldırdı. Belge ilgili imzanın olduğu yer kesilerek paylaşıldı. Haber belgelerinin yer aldığı link de kaldırılarak silindi.

AA AKP'Lİ VEKİL VE VALİ ŞAHİN'İ 'FETÖ'CÜ İLAN ETTİ
Anadolu Ajansı'nın haberinde, koruma kararı belgelerinde "FETÖ izinin tespit edildiği" ifadeleri yer aldı. Koruma belgesinde, bugün AKP Milletvekili olan dönemin İl Emniyet Müdürü Selami Altınok ile bugün Ankara Valisi olan dönemin İstanbul Valisi Vasip Şahin'in imzaları yer alıyor.

'FETÖ'cü ilan edilmelerinin ardından sert bir açıklama yapan AKP'li vekil Selami Altınok, "Resmi sıfat ve görev taşıyan kişiler haksız bir şekilde ifşa ve itham edilmiştir. Belgede adı geçen imza sahiplerinin 15 Temmuz sürecinde yürüttükleri mücadele ve gösterdikleri duruşa tüm milletimiz ve kamuoyu yakından şahittir. Bunun aksine bir ima, iddia ve iftira her iki dünyada da hak ihlali olup iddia sahiplerini ağır vebal ve sorumluluk altına sokmuştur" diyerek Vasip Şahin ve Mustafa Çalışkan ile birlikte 'FETÖ'cü ilan edilmesine tepki gösterdi.

Altınok'un çete lideri Sedat Peker'e koruma verilmesine ilişkin karara dair söz söylememesi dikkat çekti.

TOPLUM SOYLU'DAN RAHATSIZ
Sedat Peker'e koruma verildiği İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Mustafa Çalışkan da Soylu ile restleşti. Hakkında yürütülen açığa alınacağına ilişkin tartışmalara yanıt veren Çalışkan, "Benim gibi bir insanı açığa kim alacak, nasıl alacak? Bir görelim, bakalım" diyerek Soylu'yu karşısına aldı, Erdoğan'a güzellemeler yaptı.

Cumhuriyet Gazetesi'ne konuşan Çalışkan, "Türkiye'de dürüst siyasetçiler var. En başta Sayın Cumhurbaşkanı var" diyerek sırtını Erdoğan'a yasladı.

Çalışkan, "Soylu'nun açıklamaları sizde herhangi bir rahatsızlık yaratmıyor mu" sorusuna, "Bence toplum rahatsız. Benim rahatsız olmam çok da önemli değil" yanıtı dikkat çekti.

AKP PEKER'İ 6 YIL BOYUNCA KORUDU
AKP'nin Sedat Peker'e 6 Mart 2015 tarihinde verdiği koruma polisi tahsis etme etme kararı 2016, 2017, 2018 ve 2019 yıllarında da uzatılarak, 2020 Eylül ayına kadar sürdürüldü.