30 Eylül 2024 Pazartesi

Polis saldırısı halkların iradesini kıramadı

1 Eylül'de Kadıköy'de açıklama yapmak isteyen çok sayıda kişi polisin saldırısına sloganlarla yanıt verdi. Barış Annelerinin de olduğu otuzu aşkın kadının ablukada işkenceyle gözaltına alınmasına tepki gösteren kitle, açıklama alanından ablukaya yürüdü.

İstanbul Emek ve Demokrasi Platformu, 1 Eylül Barış Günü dolayısıyla Kadıköy rıhtımında bir araya geldi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Oya Ersoy ve Züleyha Gülüm, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü ve çok sayıda siyasi parti, sendika, demokratik kitle örgütü temsilcisinin katıldığı eylem öncesi, Karaköy-Eminönü iskelesi önünde toplanan Barış Anneleri ve çok sayıda kadın, sloganlarla ve zılgıtlarla meydana yürümek istedi. Kadınların önünü kesen polis, uzun süre kadınları ablukada tuttu. Etrafta bulunan çok sayıda kişi kadınların ablukaya alınmasına tepki gösterdi. Polis, ablukaya tepki gösteren kişileri gözaltına alırken, basın emekçilerinin görüntü almasını da taciz, tehdit ve darpla engellemeye çalıştı.

Kadınlar serbest bırakılmadan eylemi başlatmayacağını belirten Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri, ablukanın olduğu alana doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşü durduramayan polisler, biber gazıyla kitleye saldırırken, kitle saldırıya sloganlarla direndi.

Türkçe, Kürtçe ve Arapça "Savaşa ve sömürüye karşı eşitlik ve barış istiyoruz" pankartı açılan eylemde, Emek ve Demokrasi Platformu adına Nevruz Tuğçe Özçelik söz aldı. Özçelik, AKP iktidarının barış isteyen herkesten korktuğunu ve baskıyla susturmaya çalıştığını belirtti ve abluka açılmadan eylem yapmayacaklarını vurguladı.

İktidarın işçilere, emekçilere, kadınlara, ezilen halklara ve göçmenlere dönük politikalarıyla savaşın asıl sorumlusu olduğunu belirten Özçelik, ablukadaki 30'u aşkın kadının gözaltına alınması üzerine eylemi sonlandırma çağrısı yaptı.

Ablukaya ve hükümetin savaş politikalarına tepki gösteren kitle, "Savaşa hayır barış hemen şimdi", "AKP savaş, halklar barış istiyor", "Direne direne kazanacağız", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları attı.