1 Ekim 2024 Salı

Polis şiddeti 10. ODTÜ Onur Yürüyüşünü engelleyemedi

10. ODTÜ Onur Yürüyüşü, kayyum rektörün tehditleri ve polis saldırısına rağmen gerçekleşti. Polis saldırısına direnen öğrenciler, yürüyüşü kampüsün birçok noktasına taşıdı.

10'uncu ODTÜ Onur Yürüyüşü, polisin bütün engelleme, tehdit ve saldırılarına rağmen gerçekleştirildi. Yürüyüş öncesi üniversite yönetiminin talimatıyla kampüse ziyaretçi alımı yasaklanırken, polisin kampüs çevresini abluka altına almasına izin verildi.

'POLİS ODTÜ'DEN DEFOL'
Kafeterya önünde toplanan yüzlerce öğrenci, mühendislik bölüm binalarına doğru "Nerdesin aşkım? Buradayım aşkım", "Dünya yerinden oynar, ibneler özgür olsa", "Susma haykır, eşcinseller vardır", "Genel ahlak, kimin ahlakı", "Batsın, batsın ahlakınız batsın" sloganları ve LGBTİQ+ bayraklarıyla yürüdü.

Kampüs içerisine giren yüzlerce polis, Makine Mühendisliği binası önüne gelen öğrencilere plastik mermi ve biber gazıyla saldırdı. Polisin saldırısına, "Polis ODTÜ'den defol" sloganıyla cevap veren öğrenciler, kampüsün farklı noktalarına dağılarak eylemlerini sürdürdü. Polis saldırısında pek çok öğrenci işkenceyle gözaltına alınırken, kampüs içerisine dağılan öğrenciler farklı noktalarda basın açıklamalarını okudu.

'HER YÜRÜYÜŞÜMÜZ ONUR YÜRÜYÜŞÜ'
Yapılan açıklamada öğrenciler, kayyum rektörün tüm faşist, ötekileştiren ve fobik dayatmalarına karşı "Alışın gitmiyoruz" demek için burada olduklarını ve direnmeye devam ettiklerini haykırdı. 20 Mayıs'ta Boğaziçi Onur Yürüyüşü'ne ve bugün kendilerine saldıran güce aşina olduklarını söyleyen öğrenciler, "Bu güç ülkenin her yerinde ve kampüslerimizde bizleri kısıtlayan, hedef gösteren, şiddet uygulayan gücün ta kendisidir. Bu saldırı, tüm lubunyalara yapılmış bir saldırıdır" ifadelerini kullandı.

Yurtlarda ve kampüsün her alanında karşılaştıkları nefretin esas sorumlusunun kayyum rektör Verşan Kök olduğunu dile getiren öğrenciler, şöyle devam etti: "Tüm bunlara karşı, hatırla diyoruz. Kayyum baskısına karşı kampüslerde mücadele veren lubunyaları hatırla. LGBTİ+fobiyi hatırla. Barınma, çalışma ve yaşama hakkı gözetilmeyen lubunyaları hatırla. Trans cinayetlerini hatırla. Trans intiharlarını hatırla. Hande Kader'i, Eylül Cansın'ı, Hande Buse Şeker'i, Ahmet Yıldız'ı, Okyanus Efe'yi, Zirve Soylu'yu, Didem Akay'ı hatırla!"

Kayyumlara, baskılara, faşist düzene karşı direnmeye devam ettiklerini vurgulayan öğrenciler, "Her yürüyüşümüz Onur Yürüyüşü" dedi. Polis saldırısı ve işkencesi devam etmesine rağmen yüzlerce öğrenci, kampüsün pek çok noktasında sloganlarla, bayraklarla uzun bir süre yürümeye devam etti.