30 Eylül 2024 Pazartesi

Polis tutsak yakınlarını engelleyemedi

Tutsak Yakınlarının Van ve İzmir'de başlattığı Adalet Nöbetleri devam ediyor. Polisin bütün engelleme girişimine rağmen Van'da bir araya gelen tutsak yakınları, tüm kamuoyuna nöbete katılım çağrısında bulundu. İzmir'de bir araya gelen tutsak yakınları ise "Sesiz kalanlar suça ortaktır" dedi. 

Hapishanelerde ağır hasta olan ve infazı yakılan tutukluların serbest bırakılması amacıyla tutsak yakınlarının Van'da başlattığı Adalet Nöbeti sürüyor. Van Adliyesi önünde bir araya gelen tutsak yakınları, bir kez daha hapishanelerde yaşanan hak ihlallerinin sonlandırılması ve hasta tutsakların serbest bırakılması çağrısında bulundu.Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Muazzez Orhan, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ile HDP İl örgütü, Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) avukatları ve çok sayıda yurttaş adliye önündeki nöbete katıldı. 

TİMUR: TÜM ANNELERİN ADALET NÖBETİMİZE KATILMASINI İSTİYORUZ
Hapishanelerde yaşanan hak ihlallerinin sonlandırılması ve hasta tutsakların serbest bırakılması amacıyla uzun bir süredir nöbette olduklarını kaydeden tutsak yakını Aslıhan Timur, hapishanelerde cenazelerin çıkmaması, hak ihlallerinin yaşanmaması taleplerini bir kere daha yineledi. Timur, tüm kamuoyuna seslenerek "Başta tutuklu yakınları olmak üzere, tüm annelerin adalet nöbetine katılmasını istiyoruz" dedi.

ORHAN: HAPİSHANELER ÖLÜM VE İŞKENCE EVLERİNE DÖNÜŞMÜŞ DURUMDA
Nöbette HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan'da konuştu. Tutsak yakınlarının uzun bir süredir Adalet Bakanlığı'na seslendiğine dikkat çeken Orhan, "Ailelerden bakanlığa adalet çağrısı var. Hapishanelerden haftada iki cenaze çıkıyor. Hapishaneler ölüm ve işkence evlerine dönüşmüş durumda. Bu yüzden bir kez daha Adalet Bakanlığı ve iktidara sesleniyoruz; ailelerin adalet taleplerini karşılayın" dedi.

Orhan'ın konuşması sırasında polis, valilik kararını ileri sürerek açıklamaya engel olmaya çalıştı. Nöbete katılan kitle, alkış ve zılgıtlarla polise tepki gösterdi.

İZMİR
İzmir'de ise Adalet Nöbeti 101. gününde. İzmir Adliyesinde gerçekleşen nöbete Halkların Demokratik Partisi (HDP) il ve ilçe örgütleri,  HDP Milletvekili Necdet İpekyüz katıldı. Eylemde, "Hasta tutsaklara özgürlük", "Deng bide zindanan", "Girtiyen nexweş re azadî" yazılı önlükleri giyen tutsak yakınları, Aysel Tuğluk'un fotoğraflarını taşıdı.

ÇELİK: İMRALI'DAKİ TECRİT BÜTÜN HAPİSHANELERE SİSTEMATİK YAYILIYOR
Nöbette açıklamayı HDP İl Eşbaşkanı Berna Çelik yaptı. Tutsak yakınlarının taleplerinin kendi talepleri olduğunu belirten Çelik, İmralı özelinde yoğunlaşan tecridin bütün hapishanelere sistematik olarak yayıldığını kaydetti. Hapishanelerde özellikle siyasi tutsaklar üzerinden işkenceye varan uygulamaların her geçen gün arttığını ifade eden Çelik, "Tutsaklara keyfi disiplin cezaları uygulanıyor. Tutsaklar aile ve avukatları aracılığı ile darp edildiklerini, kitap, gazete, dergi haklarının gasp edildiğini belirtiyor. Bu işkenceler karşısında direnen, mücadele eden tutsaklara keyfi disiplin uygulamaları ile hücre cezaları veriliyor. Cezaları bittiği halde infazları yakılıyor. Sözün kısası, siyasi tutsakların yaşam hakları bir bütün olarak gasp ediliyor" dedi.

ÇELİK: BU ÜLKEDE ÜSTÜNLERİN HUKUKU İŞLEMEKTEDİR 
2022 yılının ilk 8 ayında 43 hasta tutsağın yaşamını yitirdiğini aktaran Çelik, Aysel Tuğluk'un demans hastası olmasına rağmen tahliye edilmeyerek, ölüme terk edildiğinin altını çizdi. Çelik konuşmasına şöyle devam etti: "Müebbet hapis cezası alan Çevik Bir,  Aysel Tuğluk'la aynı hastalığı olmasına rağmen serbest bırakıldı. Bu da bir kez daha şunu göstermiştir ki; bu ülkede hukukun üstünlüğü değil üstünlerin hukuku işlemektedir. Adaletin terazisinde konu Kürtler olunca, terazinin dibe vurması için her türlü hukuksuzluk devreye giriyor."

İktidarın yapmayı planladığı yeni hapishaneleri müjde olarak duyurmasına tepki gösteren Çelik, yeni hapishaneler inşa etmenin çözüm olmadığını, tek çözümün hapishanelerde yaşanan hak ihlallerinin giderilmesi olduğunu belirtti. Çelik: "Ölüm dahil yaşanacak her türlü insan hakkı gaspından AKP-MHP iktidarı sorumludur" diye ekledi.

İPEKYÜZ: SESİZ KALANLAR SUÇA ORTAKTIR
HDP Milletvekili Necdet İpekyüz, "Anneler burada 101 gündür adalet için, çocukları için direniyorlar. AKP iktidarına karşı adalet gelene kadar mücadelemiz sürecek. Bir yıldır dile getiriyoruz ama herkes kulaklarını kapatmış. Annelerin adalet arayışını, seslerini duymayanlar yaşanan suçların ortağıdır" dedi.

Eylem "Hak hukuk adalet", "Bijî berxwedana zindana", "Siyasi tutsaklar onurumuzdur", "Zindanlar yıkılsın tutsaklara özgürlük" sloganları atılarak bitirildi.