6 Ekim 2024 Pazar

Polisin silahla yaraladığı Şahin'e soruşturma

Batman'da GBT kontrolü sırasında iki kurşunla yaralanan ve yoğun bakımda tedavisi devam eden Suat Şahin'i vuran polislerle ilgili işlem yapılmazken, Şahin hakkında soruşturma başlatıldı. İHD  Şube Başkanı yaptığı açıklamada, soruşturmaya tepki gösterdi, suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi, polisin açtığı ateş sonucu yaralanan Suat Şahin ile ilgili ailesiyle birlikte dernek binasında açıklama yaptı.

Açıklamada konuşan İHD Şube Başkanı Devran Yıldız, Şahin'in köpeği ile sokaktan geçerken polis tarafından GBT işlemi yapılmaya çalışıldığını hatırlattı, "Şahin'in GBT uygulamasını reddetmek istemesi ve GBT yapılmasını istememesi üzerine kolluk kuvvetleri tarafından ateşli silahla saldırıya maruz kaldığı iddiası tarafımıza ulaşmıştır. Elimize ulaşan görüntülerden anlaşıldığı üzere Suat Şahin ateşli silahla yaralandıktan sonra ters kelepçelenerek araca bindirilip hastaneye kaldırılmıştır. Şahin halen hastanede ve hayati tehlikesi devam etmektedir" diye konuştu.

ŞAHİN HAKKINDA SORUŞTURMA
Batman Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından olaya ilişkin soruşturma başlatıldığı bilgisini veren Yıldız, "Ancak devletin kolluğunu koruma mekanizması devreye girmiş ve sadece Suat Şahin hakkında görevi yaptırmamak için direnme suçundan soruşturma açılmıştır" dedi.

Polisin halka yönelik artan şiddetine cezasızlık politikasıyla sürdüğünü kaydeden Yıldız, İçişleri Bakanlığı kendi personelini koruyarak soruşturma izni vermediğini hatırlattı.

'SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ'
İHD olarak yaralanan Şahin'in yaşam ve güvenlik hakkı için kaygı duyduklarını kaydeden Yıldız, "Olayın aydınlatılması için Batman Cumhuriyet Başsavcılığı'nın seri, şeffaf ve tarafsız bir soruşturma ile maddi gerçeği ortaya çıkarması ve şüpheli kamu personelleri hakkında da Batman Valiliği tarafından gerekli idari soruşturmanın yürütülmesi çağrısında bulunuyoruz" dedi.

Yıldız, Suat Şahin ile görüştükten sonra suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

Baba Yılmaz Şahin ise oğluna ateş edenlerin yargılanması için mücadele edeceklerini söyledi.

ŞAHİN VURULDUKTAN SONRA ELLERİ KELEPÇELİ DARP EDİLDİ
21 yaşındaki Suat Şahin polisin GBT yapmak istemesine itirazının ardından polis tarafından silahla vurulmuştu. Vücuduna isabet eden iki kurşuna rağmen elleri arkadan kelepçelenerek polis aracı içinde şiddete maruz kalan Şahin'in babası Yılmaz Şahin, Mezopotamya Ajansı'na konuştu.

Oğlu sabah saatlerinde vurulmasına rağmen kendilerine öğle saatlerinde haber verildiğini belirten baba Şahin, kurşunun böbreği parçaladığını, iç kanama tehlikesi bulunduğunu, yoğun bakım ünitesinde yaşam mücadelesi verdiğini söyledi. Baba Şahin, oğlunun yüzünde ve kollarında darp izleri olduğunu da aktardı.

HASTANE KAYDI YOK
Oğlunun polis tarafından vurulduktan sonra götürüldüğü hastanede kaydının yapılmadığını da aktaran baba Şahin, yaşananları şu şekilde anlattı: "Olay sabah 08.00'da olmuş. Bizi 11 gibi aradılar. Oğlum polisleri görünce uzaklaşmaya çalışmış ve yanında ipe bağlı köpeği var. Polisler çocuğa yaklaşıyor ve GBT için onu çağırıyorlar, çocuk da korkudan gitmiyor. O esnada polisler çocuğa ateş ediyorlar. Ateş etmeleri sonucu çocuğu karnından ve bacağından vuruyorlar. Çocuğum vurulduktan sonra yere düşüyor. Sonrasında üstünü arıyorlar. Ters kelepçe ile polis aracına bindiriyorlar. Araçta da dövüyorlar."

POLİS YALAN SÖYLÜYOR
Polislerin duvara ateş edilen merminin sekmesi sonucu oğlunun yaralandığını söylediklerini belirten Yılmaz Şahin, polislerin yalan söylediğini kaydetti, "Olay yerinde herhangi bir duvar yok. Çünkü orası boş bir saha" diye konuştu.

POLİS GÖRÜNTÜLERİ TOPLAYARAK DELİLLERİ KARARTMAK İSTİYOR
Oğlunu vuran polislerin gözaltına alınmamasına isyan eden Yılmaz Şahin, "Dün oraya gittim 50 insan oğlumun hedef alındığını söyledi. Ancak bu insanlardan ifade almak yerine bir kişiye ne diyeceğini ezberletip yazmışlar. O kişi ile görüştüm. 'Ben Allah'ımdan olmam, kurşun duvardan sekmedi. Tekrardan ifade vereceğim' dedi. Olaya şahit olan 50 kişi de şahitlik edeceklerini belirtti. Olay anına ilişkin görüntüler vardı. Polis tüm görüntüleri toplamış" diyerek, polisin delilleri karartmaya çalıştığına işaret etti.

'OLAYIN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIM'
Olayın peşini bırakmayacaklarını vurgulayan Yılmaz Şahin, başka çocukların polis kurşununa hedef olmaması için kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulundu.