2 Ekim 2024 Çarşamba

'Poyraz'ın katilinin sırtını dayadığı duvarın yıkılması gerekiyor'

Deniz Poyraz davasının ardından yapılan açıklamada, baro başkanları tetikçinin nasıl korunduğuna dikkat çekti. Urfa Barosu Başkanı İzol, davanın üstünün kapatılması durumunda başka siyasi cinayetlerin işleneceğine işaret etti, "Bu katil sırtını hangi duvara dayadıysa tuğlanın çekilip duvarın yıkılması gerekiyor" diye belirtti.

Deniz Poyraz'ın HDP İzmir İl binasında devletin tetikçisi Onur Gencer tarafından katledilmesine ilişkin görülen davanın ardından İzmir Adliyesi önünde açıklama yapıldı.

Açıklamada konuşan İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, mahkeme heyetinin yetki belgeli avukatları kabul etmemesine tepki gösterdi. Soruşturmanın başından beri karartılmaya çalışıldığını belirten Yücel, mahkemenin de bunu sürdürdüğünü söyledi. Yücel, "Mahkemeden taleplerimiz oldu. Ama reddedildi. Hakimlerin reddi yoluna gittik" dedi.

EREN: ÜLKEDE KİMSENİN CAN GÜVENLİĞİ YOK
Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, barolar olarak ilk günden itibaren davayı takip ettiklerini kaydederek, "Bu cinayetin normal bir cinayet değil siyasi bir suikast olduğunu biliyoruz. Davayı takip etmek isteğimizin zapta geçmesini istedik. Bu da reddedildi, bu heyetin duruşmayı tarafsız yönetemeyeceğini ve ağırlığını kaldıramayacağını düşünüyoruz. Katilin arkasındaki güçler ortaya çıkmadığı sürece ülkede kimsenin can güvenliği olduğundan söz edemeyiz. Gerçekleri ortaya çıkarmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

İZOL: DUVARIN YIKILMASI GEREKİYOR
Urfa Barosu Başkanı Mehmet Velat İzol, ülkedeki bütün siyasi parti ve hukuk kurumlarının bu davayı takip etmesi gerektiğini söyleyerek, "Bu dosyanın üstü kapatılırsa başka siyasi partilere yönelik saldırılar ve siyasi cinayetler işlenecektir. Bu katil sırtını hangi duvara dayadıysa tuğlanın çekilip duvarın yıkılması gerekiyor" diye belirtti.

BU HEYET DOSYAYI YÜRÜTEMEZ
Siirt Baro Başkanı Kenan Bilge, bu davanın, demokratik düzen ve halkın düşünce özgürlüğüne yönelik katliam saldırısı davası olduğunu söyledi.

Van Barosu Başkan Yardımcısı Hamza Çiftçi de, kısıtlama kararı veren bir heyetin dosyayı yürütemeyeceğini ifade ederek, "Bu dosyayı aydınlığa kavuşana kadar takip edeceğiz" dedi.

AYDIN: ARKADAKİ GÜÇLER ORTAYA ÇIKARILSIN
Bingöl Barosu Başkan Yardımcısı Nuran Aydın, kanunsuz olmasına rağmen mahkemenin ara karardan dönmediğini hatırlatarak, şöyle konuştu: "Böylece davayı tarafsız yürütemeyeceğini göstermiş oldu. Katilin arkasındaki güçlerin ortaya çıkarılmasını istiyoruz."

KESKİN: KATİL YARGINDAN GÜÇLÜ
İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, 1990'lardan beri bu tür davalara katıldıklarını hatırlatarak, "Ama bir katilin kendisini bu kadar güçlü hissettiği bir dava görmedim. Katil devlet dili sertleştiği için bu hakkı kendinde görüyor. Katilin kendini yargıdan daha güçlü gördüğü bir yargılama gördük" diye konuştu.

DEDE: KARARTILMAK İSTENİLİYOR
HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede de, aynı güçlerin katili korumaya devam ettiğini ifade ederek, savcının gerçeğin ortaya çıkması için değil karartılması için elinden geldiğini yaptığını, aynı tutumu mahkeme heyetinin de sürdürdüğünü söyledi. Dede, bu nedenle heyetin reddini istediklerini belirtti.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da, insanların tweet attığı gerekçesiyle 5 gün gözaltında kaldığını, Deniz Poyraz'ın katilinin sadece 24 saat gözaltında kaldığını hatırlattı. Tanrıkulu, "AKP bu sistemin sorumlusudur. Derin devletin kendisi oldular" dedi.