23 Eylül 2024 Pazartesi

Qamişlo ayaklanması şehitleri anıldı

Rojavalı komünistler, 2004 Qamişlo ayaklanması esnasında hayatını kaybeden yurtseverleri anmak için etkinlikler düzenledi.

Devrimci Komünist Hareket (TKŞ) üyeleri, BAAS rejiminin 2004 yılında gerçekleştirdiği provokasyon ve katliam girişimine karşı halkın başlattığı ayaklanmanın yıldönümünde yaşamını yitirenleri andı.

BAAS rejimi, 12 Mart 2004 tarihinde Kürt ve Arap halklarını birbirine karşı kışkırtmak için seçtiği Qamişlo'daki El Cihad ve El Fitiwa takımları arasındaki futbol maçı sonrasında provokasyon gerçekleştirmiş, yaşanan saldırı ve çatışmalarda 52 Kürt hayatını kaybetmişti.

Devrimci Komünist Hareket üyeleri, Qamişlo mahallelerinde mum yakarak yaşamını yitirenleri andı. TKŞ'nin çağrısıyla Enteriye, Korniş, Xarbi ve Xeliliye mahallelerinde çok sayıda kişi, evlerinin önlerinde mumlar yaktı, ayaklanma esnasında katledilenleri andı.

Balkonlarda, pencere kenarlarında ya da sokak boyunca mumlar yakılan anma, halkın katılımıyla pek çok eve yayıldı.

CKŞ üyeleri de Qamişlo'daki gençlik merkezi önünde yaptıkları etkinlikte ayaklanma şehitlerini andı. Mumlar yakarak şehitleri anan gençler, "Yaşasın Qamişlo ayaklanmamız" ve "Şehid namirin" sloganlarını attı.