23 Eylül 2024 Pazartesi

'Qamişlo serhildanı devrimimizin temel tohumudur'

Qamişlo ayaklanmasının yıldönümü dolayısıyla birçok parti ve örgüt yazılı açıklama yayınlayarak hayatını kaybedenleri andı. Açıklamalarda, "Çoğulcu demokratik bir Suriye inşa etmek için 12 Mart şehitleri çizgisini ve 19 Temmuz devriminin yolunu sürdüreceğimize, şehitlerimize ve Kuzey ve Doğu Suriye halkına söz veriyoruz" denildi.

12 Mart Qamişlo ayaklanmasının 18. yılı dolayısıyla Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Kongra Star, Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) ve Demokratik Birlik Partisi (PYD) yazılı açıklama yaptı.

ÖZERK YÖNETİM: DEMOKRATİK SİSTEM İÇİN ÇABA HARCAMA ÇAĞRISI
Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi açıklamasında Baas rejiminin Kürt ve Arap halkları arasında provokasyon yaratmaya çalıştığı, yaşanan saldırıda onlarca Kürdün öldüğü, çok sayıda Kürdün yaralandığı hatırlatıldı.

Qamişlo'daki katliamın, Suriye'de yıllardır demokrasiyi yasaklayanlar tarafından gerçekleştirildiği belirtilen açıklamada, "Şam hükümeti, şovenist devlet zihniyetiyle her zaman olduğu gibi, halk arasındaki düşmanlığı ve ayrımcılığı körüklemeye çalıştı. Bu hükümet, demokrasiye karşı tek taraflı bir sistem fikrine dayandı ve doğası bölünme siyasetine dayandığı için halklar arasında birliğin gerçekleşmesinin önünü almak istedi. Bu yaklaşım, Suriye'de çözüm yolunda engeller yaratan DAİŞ, Cebhet El Nusra ve Türk devleti tarafından desteklenen diğer birçok grubun ortaya çıkmasına neden olmuştur" dendi.

Suriye hükümeti ve kamuoyuna demokratik bir sistem kurulması için çaba harcama çağrısında bulunan Özerk Yönetim, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Kuzey ve Doğu Suriye'deki devrim ve Demokratik Özyönetim, tüm halkların fikirlerini birleştiren demokratik bir sisteme dayanmaktadır. Bu devrim, artık bölge halklarının özgür umutlarının tüm muhaliflerine karşı duran bir toplumsal birlik yarattı. Qamişlo serhildanı devrimimizin temel tohumudur. Çoğulcu demokratik bir Suriye inşa etmek için 12 Mart şehitleri çizgisini ve 19 Temmuz devriminin yolunu sürdüreceğimize, şehitlerimize ve Kuzey ve Doğu Suriye halkına söz veriyoruz."

KONGRA STAR: AYAKLANMA ERKEN YAŞANAN DEVRİMDİR
Kongra Star Kuzey ve Doğu Suriye Koordinasyonu ise yazılı bir açıklama yayınlayarak, ayaklanmanın erken yaşanan devrim olduğunu belirtti.

Şam hükümetinin Arap kemeri projesini yürüttüğünü ve Kürtlerin ev ve mallarına el koyduğunu kaydeden Kongra Star, katliamın ve yaşanan acıların halkın korkusunu kırdığını ve Rojava'nın her yerinde başlayan bir Kürt serhildanı yaşandığını hatırlattı.

Kürt halkının kendi kaderini tayin hakkını yeniden gözden geçirdiği belirtilen Kongra Star açıklamasında, 19 Temmuz'da yaşananlar, devrim ve diktatörlük rejimlerinin yarattığı çatışmalar ve fitneleri yenmek için halkların ortak yaşamı ve kardeşliğinin temel taşını atma deneyimi olarak nitelendirildi. Özerk Yönetim'in Kuzey ve Doğu Suriye'de attığı pratik adımların da insanları bu çatışmalardan kurtardı vurgulandı.

PYD: 12 MART SERHİLDANININ HEDEFLERİNİ GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ
Demokratik Birlik Partisi (PYD) Genel Meclisi, yaptığı açıklama da uluslararası topluma Türk devletinin Suriye'deki işgalini sonlandırma çağrısı yaptı.

Şam hükümetinin halkların güvenliği ve bölgenin istikrarı için hiçbir adım atmadığını hatırlatan PYD, "Suriye toplumunun çoğunluğunun siyasi, ekonomi ve güvenlik sorunlarıyla karşılaştığı ve bölgelerinin işgal edildiği bu dönemde Şam hükümeti halen zihniyetinden vazgeçmiyor" ifadelerini kullandı.

Ayaklanmanın baskıcı ve ırkçı rejimlerin gerilemesinin başlangıcı olduğu kaydedilen PYD açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Uluslararası toplumu da uluslararası kararlara uygun bir çözüm için çalışmaya ve Suriye'de başta Türk devleti olmak üzere baskısı rejimlerin işgallerini kabul etmemeye çağırıyoruz. Kürt halkına ve bütün Suriye halkına 12 Mart serhildanın hedeflerini gerçekleştirmek, demokratik ve çoğulcu bir toplum oluşturmak için var gücümüzle mücadeleyi sürdüreceğimize söz veriyoruz."

TEV-DEM: MÜCADELEYİ SÜRDÜRME SÖZÜ VERİYORUZ
Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) ise yaptığı açıklamada katliamın tarihçesini hatırlatarak ayaklanmanın Rojava'daki tüm şehirlere ve Suriye'deki büyük şehirlere yayıldığını vurguladı.

TEV-DEM açıklamasında şunlara dikkat çekildi: "Rejimin kontrolünden çıkan 12 Mart serhildanı, uluslararası toplumun dikkatini çeken küresel bir olay oldu. Suriye rejimi de siyasi, ekonomik ve sosyal bir kriz yaşadı ve içeride ve dışarıda bugüne kadar devam eden siyasi dengesini ve ağırlığını kaybetmeye başladı.

Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) olarak Suriye'deki durumun kötüye gittiğini, her tarafta büyük ve tehlikeli bir siyasi boşluk yaşandığını görüyoruz. Kaosun devamı, gerçek bir felaketin devamı ve ağır bir ölüm demektir. Bunun nedeni ekonomik ve sosyal durumun bozulmasıdır. Birleşmiş Milletler başta olmak üzere uluslararası toplumu bu trajediye müdahale etmeye çağırıyoruz."

Açıklamanın sonunda "Özgür bir toplumsal iradeye ulaşana kadar mücadeleyi sürdürme sözü veriyoruz" denildi.