8 Ekim 2024 Salı

Rabia Naz'ın dosyası hukuksuzca kapatılalı bir yıl oldu

Failleri ısrarla korunan Rabia Naz Vatan'ın ölümüne ilişkin yürütülen savcılık soruşturması, tüm deliller yok sayılarak geçen yıl 16 Temmuz'da hukuksuz bir şekilde kapatıldı. ETHA'ya konuşan baba Şaban Vatan, katillerin tüm devlet kurumları kullanılarak korunduğunun altını çizdi, adalet sağlanana kadar mücadeleden vazgeçmeyeceğini söyledi.

Rabia Naz Vatan'ın ölümü ile ilgili yürütülen savcılık soruşturmasında, tüm deliller yok sayılarak verilen takipsizlik kararının üzerinden bir yıl geçti.

13 Nisan 2018'de Giresun'a bağlı Eynesil ilçesinde evlerinin önünde yaralı bulunan Rabia Naz Vatan, hastaneye kaldırıldı ancak doktorların tüm müdahalelerine rağmen kurtarılamadı. Rabia'nın ölüm nedeninin tespiti için Adli Tıp Kurumu tarafından iki rapor hazırlandı. Raporlarda ölümün, genel beden travmasına bağlı kırık ve iç organ yaralanması sonucu meydana geldiği, yüksekten düşme ile uyumlu olduğu iddia edildi. Aile ise kızlarına otomobil çarptığını, yaralı olarak evin önüne bırakıldığını ve kızının ölümüne neden olan aracı da Eynesil ilçesinin AKP'li eski Belediye Başkanı Coşkun Somuncuoğlu'nun yeğeninin kullandığını söyledi.

16 Temmuz 2020 yılında verilen takipsizlik kararında, Rabia'nın ölümünün yüksekten düşme sonucu meydana geldiği, başkası tarafından kasten ya da taksirle öldürüldüğü yönünde bir delil tespit edilemediği öne sürüldü. Giresun Başsavcılığından takipsizlik kararı ile ilgili yapılan açıklamada ise iddia ve ihtimallerin titizlikle değerlendirildiği iddia edildi.

'ÇOCUK CANI DEMEDEN KATİLLERİ KORUYORLAR'
Kızı için yıllardır tüm zorluklara rağmen mücadele yürüten baba Şaban Vatan, ETHA'ya konuştu. Dosyayı yürüten savcı Elif Emine Üvey'in bir yıl önce takipsizlik kararı verdiğini hatırlatan Vatan, "Her şeyiyle beraber Türkiye'deki yargı sisteminin talimat içinde olduğunu, 11 yaşında olan çocuğun ölümünün ardından talimatla beraber kolluk güçlerinin örtbas içinde olduğunu ve daha sonraki süreçlerde iktidar tarafından örtbasçı kişinin talimatıyla tüm kurumlara etki edildiğini, Eynesil'de AKP ilçe belediye başkanı olan kişinin korunmak için her türlü vicdansızlığın yapıldığına şahit olduk. Çocuk canı dahi demeden bu ülkede katilleri koruyorlar, tüm kurumlar itibarsızlaştırılarak örtbas sürüyor" dedi.

'KARAR HUKUKA AYKIRI VERİLDİ'
Takipsizlik kararının hukuka aykırı olarak verildiğinin altını çizen Şaban Vatan, "Çünkü olay yerine gelen olay yeri inceleme polisi bir yıl sonra verdiği ifadede, 'fındıklı bahçesinin incelendiğini, hiç iz olmadığını' söyledi. Ama Rabia Naz dosyası, 'fındıklı bahçesine düştü, sürünerek bulunduğu yere geldi' diyerek kapatıldı. Hiçbir iz olmayan bir alanla ilgili savcı dosyayı kapattı ve daha önce de Rabia Naz'ımızın 'binanın kuzey cephesinde verandanın olduğu taraftan temas etmeden aşağı direkt düşmüştür' raporu çıktı. Böyle bir şey kabul edilemez. Rabia'nın ayağı kopmuştu" diye konuştu. 

Rabia Naz'ın raporlarında araç çarpma hasarı olduğuna dikkat çeken Vatan, üzerindeki tozları, hastanede ayağındaki hasarı gördüğünün altını çizen baba Şaban Vatan, delillerin yok edildiğine dikkat çekti, şöyle devam etti: "Çorapları hastanede yok edildi. Ayakkabıları kan doluydu. Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahim Alan, Meclis'e 'çocuğun ayakkabısında, çorabında kan var' diye açıklama yaptı. Peki Cumhuriyet Başsavcısı Alan bunları nereden biliyor? Emine Üvey'e talimatı veren o."

'LANET OLSUN SİSTEMLERİNE'
Sadece adalet istediklerini ve bunun için mücadeleye devam edeceklerini söyleyen baba Şaban Vatan, "Biz istiyoruz yalnız ve yalnız adalet sağlansın. Katillerin, örtbasçıların yargılanarak gerektiği cezayı almasını istiyoruz. Sadece adalet istiyoruz. Eğer ki bu ülkede çocuk canında dahi adalet sağlanmıyorsa lanet olsun sistemlerine. Maalesef durum bu. Berkin Elvan davasında da aynı vicdansızlık yapıldı. Rabia Nazi için mücadeleye devam ediyoruz" diye konuştu.