9 Ekim 2024 Çarşamba

Reklam geliri yandaşa, cezalar muhalif basına

Basın İlan Kurumu'nun açığa çıkan ilan dağıtım bilgilerine göre yandaş medya reklam gelirinin büyük bir bölümünü alırken muhalif medya ilan verilmeyerek ya da ilan kesme cezaları kesilerek cezalandırılıyor.

Basın İlan Kurumu (BİK), denetimi Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'na aktarıldığından bu yana tiraj verileri ve ilan dağıtm bilgileri paylaşılmıyor. Kamuoyuna duyurulmayan raporlara DW Türkçe ulaştı. DW Türkçe'nin aktardığı habere göre iktidara yakın gazeteler zenginleşirken muhalif gazeteler ilan kesme cezalarıyla ekonomik olarak zor duruma düşürülüyor.

GELİRİN YÜZDE 78'İ YANDAŞ MEYDAYA
Elde edilen toplam ilan gelirinin yüzde 78'i, yani 141 milyon TL, yandaş basına dağıtıldı. Bunlar içerisinde Turkuvaz ve Demirören Grubu toplamda 67 milyon TL'lik reklam geliri elde ederek yandaşlar arasında açık ara ilk sırada yer alıyor. Aralarında BirGün, Evrensel, Cumhuriyet ve Sözcü'nün de bulunduğu 9 gazete, ilan gelirinin ancak yüzde 22'sini alabildi.

CEZANIN YÜZDE 97'Sİ MUHALİF MEDYAYA
Rapora göre muhalif gazeteler, ilan kesme cezalarına maruz kalıyor. Son bir yılda ilan kesme cezaları yüzde 150 arttı. Gazetelere verilen ilan kesme cezasının yüzde 97'si BirGün, Cumhuriyet, Evrensel, Korkusuz ve Sözcü'ye kesildi.