6 Ekim 2024 Pazar

Roboskî Katliamı'nda 117'nci ayında da adalet talep edildi

Roboskî Katliamı'nın 117'nci ayında açıklama yaparak, adalet talebini yineleyen Roboskî İçin Adalet Girişimi, "Yaşadıklarımızın aslı, devletin, adaletin olmayışıdır" dedi.

Roboskî İçin Adalet Girişimi, Şırnak'ın Uludere ilçesinin Roboskî köyünde savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 19'u çocuk 34 kişinin katledilmesinin 117'nci ayında da "Adalet" talebiyle basın toplantısı düzenledi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi'nde yapılan açıklamayı Roboskî İçin Adalet Girişimi üyesi Tanju Gündüzalp okudu.

Roboskî'ye adalet gelmeden Türkiye'ye adalet gelmeyeceğini belirten Gündüzalp, Roboskî aydınlatılmadıkça, ülke siyasetinde sivilleşme, demokratikleşme söz konusu olmayacağını söyledi.

Katliamın üzerinden neredeyse 10 yıl geçtiğini söyleyen Gündüzalp, "117 aydır bir köy, bir halk, bir toplum, bir ülke hep birlikte adaleti arıyoruz. O geceden bugüne geçen 509 haftada hukuk kayıp, adalet yok, herkes sus-pus. Katliamın ardından geçen 3 bin 563'üncü gün ve adalet kayıp, cezasızlık sokaklarda" diye konuştu.  34 insanın bombalarla öldürüldüğünün herkesçe kabul görmüş olduğunu ifade eden Gündüzalp, bu durumun yasalar ve adalet sisteminde bir türlü karşılığını bulamadığını belirtti.

Gündüzalp, "Hukuk tektir, suçluyu ve suçsuzu bu hukuk sistemine göre yargılamaktır doğru olan. Suç belli ise cezası da bellidir. Oysa dün de bugün de işlenen suçlar karşısında cezalandırma gerçekleşmiyor, adalet sağlanmıyor. Bir sonraki katliamı tetikleyen cezasızlık geleneği, hukuku yok varsayma, derin korumacılık, görünmeyen ellerle Roboskî için de uygulamaya konuldu" diye konuştu.

Roboskî'ye adalet gelmeden Türkiye'ye adalet gelmeyeceğinin altını çizen Gündüzalp şöyle devam etti: "Ne kadar saklama ve inkâr yoluna gidilse de bu hafıza hem barış hem de adaleti talep ediyor ve edecekte. Yaşadıklarımızın aslı; devlet, cezasızlık, adaletin olmayışıdır. Roboskî aydınlatılmadıkça, yaşananlar açıkça halka anlatılmadıkça ülke siyasetinde sivilleşme, demokratikleşme söz konusu olmayacaktır. İnsan olarak ne yapabilirim? Sorusunu soran herkese her ayın 28. günü sesleneceğiz. Roboskî, devletin ve iktidarın sınavıdır. Bu topraklarda barış ve adaletin mutlaka ve önce Roboskî'den geçecektir. Roboskî bu toprakların utancı, kanayan yarası ve adalet arayışıdır."