7 Ekim 2024 Pazartesi

Roboski katliamı 115. ayında

Roboski katliamının 115. ayında açıklama yapan Roboski İçin Adalet Girişimi, adalet için mücadele yürütmeye devam edeceklerinin altını çizdi. 

Roboski İçin Adalet Girişimi, katliamın 115 ayında yaptığı açıklamada adalet talebinin yinelediklerini kaydetti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi'nde yapılan açıklamada konuşan HDP Ankara İl Eş Başkanı Pakize Sinemillioğlu, 34 kişinin bombalarla katledildiği herkes tarafından kabul görmesine rağmen faillerin yargılanmadığını kaydetti. Adaleti aramaktan vazgeçmeyen ailelerin ve avukatların bu yıl AYM'ye başvurduğu belirten Sinemillioğlu, "Katliamların cezasız bırakılmasının, yargı yollarının kapatılmasının, bir açıklaması olamaz. Adalet sisteminin çöküşünün ispatlarından biri de Roboski Katliamı'dır. Devletin en asli görevi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile garanti altına alınmış olan yaşam hakkını korumaktır" dedi.

Devlet, cezasızlık, savaş ve adalet olmadığı için Roboski katliamının yaşandığının altını çizen Sinemillioğlu, hiçbir katliamın zaman aşımı olmadığı belirtti. Sinemillioğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: "Roboski aydınlatılmadıkça, yaşananlar açıkça halka anlatılmadıkça ülke siyasetinde sivilleşme, demokratikleşme söz konusu olmayacaktır. Biz, adalet arayışının, bir arada ve barış içerisinde yaşamanın tarafıyız. Devlet ve iktidar şiddetine karşı, Roboski ve tüm katliamlar için adaleti talep etmek adına, özgürce, engelsizce bir araya geleceğimiz ve adaleti sağlayacağımız güne kadar yataklarımızda rahat uyumayacağız, uyutmayacağız da. 'İnsan olarak ne yapabilirim?' sorusunu soran herkese her ayın 28. günü sesleneceğiz, hatırlayacağız, 'gelin sesimizi birlikte yükseltelim' diyeceğiz.

"Roboski, devletin ve iktidarın sınavıdır. Bu topraklarda 'Barış ve Adalet'in yolu, mutlaka ve önce Roboski'den geçecektir. Roboski bu toprakların utancı, kanayan yarası ve adalet arayışıdır. Adalet, adaletsizliğin olduğu yerden yükselir. 'Katiller bulunsun, Roboski bir daha asla' diyoruz!"