24 Eylül 2024 Salı

Rojava halkı Şengal için sokaklarda

İşgalci Türk devletinin, Şengal'de kent merkezi içinde YBŞ komutanının aracı ve hastane binasına yönelik hava saldırıları Rojava kentlerinde protesto edildi.

İşgalci Türk devletinin Şengal'de gerçekleştirdiği katliam, Kuzey ve Doğu Suriye kentlerinde yapılan eylemlerle protesto edildi.

Türk devletinin, 16 Ağustos günü Şengal'de kent merkezi içinde YBŞ komutanı Seid Hesen'in bulunduğu araç ile 17 Ağustos günü Sikêniyê hastanesine yönelik hava saldırılarına karşı yürüyüş ve eylemler yapıldı.

MİNBİC
Zenûbiya Kadınları Topluluğu üyeleri, Şengal'e yönelik saldırılara karşı açıklama yaptı. Kadınlar adına konuşan Heyat Salim, "Şengal'e ve Sikêniyê köylülerine insani yardım sağlayan hastaneye dönük saldırı Türk devletinin vahşiliğini gözler önüne seriyor" dedi.

Heyat Salim, uluslararası insan hakları örgütlerini, Türk devletinin savaş suçlarına son verilmesi için harekete geçmeye çağırdı.

KOBANÊ
Fırat bölgesi sağlık çalışanları, Şengal'de 4 sağlık çalışanı ve 4 yaralı savaşçının hayatını kaybetmesine neden olan hastaneye yönelik hava saldırısını protesto etti.

Sağlıkçılar, uluslararası kurumlara çağrı yaparak sağlık merkezlerinin korunması için tedbir almasını istedi. Dr. Bextiya Hisên yaptığı açıklamada "İşgalci Türk devleti bir kez daha uluslararası hukuku ayaklar altına aldı. Uluslararası insan hakları ve hukuk kurumları saldırılara karşı sağlık kurumlarını güvence altına almalıdır" dedi.

Kobane halkı da Şengal'e yönelik saldırılara karşı yürüyüş gerçekleştirdi. Şehit Egid Meydanı'nda bir araya gelen halk, Özgür Kadın Meydanı'na kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Eyleme Özerk Yönetim'a bağlı kurumlar ile aralarında TKŞ, JKŞ, PYD ve Kongra Star'ın da bulunduğu çok sayıda kurum da katıldı.

Yürüyüş sonunda açıklama yapan Kadın Komitesi Başkanı Firyaz Berkel, "Irak hükümeti ve Mesut Barzani'nin sessizliği yüzünden Şengalliler katliamlarla karşı karşıya. Şengal'de siviller, çocuklar ve kadınlar hedef alınıyor" dedi. Berkel, Türk devletinin IŞİD katliamını devam ettirdiğini dile getirdi.

PYD Fırat Bölgesi Eşbaşkanı Ehmed Şêxo da, Şengal'in hedef alınması karşısında sessiz kalmanın insanlık suçu olduğunu dile getirdi. Şêxo, "Şengal'e yönelik saldırı Amed, Hewlêr, Mahabad'a yöneliktir. Bu saldırının tekrarlanmaması için sessiz kalmayın" dedi.

HESEKÊ
Hesekê halkı Şengal halkıyla dayanışmak için Xiwêran Kavşağı'nda toplandı. Uluslararası Koalisyon üssü önüne kadar yürüyüş gerçekleştirdildi.

Eylemde konuşan Hesekê Kantonu Yönetim Kurulu Üyesi Zêyneb Efrîn, Türk devletinin Kürt halkını yok etmek istediğini belirtti. Zêyneb Efrîn, "KDP'nin tarihi, ihanet ve kendi halkına karşı yaptığı katliamlarla dolu. Bütün komploları boşa çıkarıp mücadeleyi büyüteceğiz" diye konuştu.

PYD yöneticisi Remadan Fetah de Şengal ve Zirgan'a yönelik saldırıları hatırlattı, mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı.

ŞEDADÊ
Hesekê'nin Şedadê ilçesinde de halk Türk devletini protesto etmek için Özgürlük Meydanı'nda toplandı.

PYD Yönetim Kurulu Üyesi Mihêdî El Dexîm, Türk devletinin Şengal ve Rojava topraklarına yönelik saldırılarını kabul etmeyeceklerini dile getirdi. El Dexîm, "Faşist Türk devleti şehitlerin kanıyla elde edilen kazanımları yok etmeye çalışıyor. Bölgedeki huzur ve istikrarın bozulmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

ŞEHBA
Şehba Kanton Meclisi, işgalci Türk devletinin Şengal'e yönelik saldırılarına karşı Meclis binası önünde açıklama yaptı.

Meclis Üyesi Buseyna Kalo yaptığı koknuşmada, Türk devletinin 2014'te IŞİD çetesinin yapamadığını tamamlamaya çalıştığını ifade etti. Buseyna Kalo "Bütün dünyanın gözü önünde Şengal'de bir hastane hedef alındı ve çok sayıda kişi şehit oldu. Bu saldırılara artık dur denilmeli" şeklinde konuştu.

RAKKA
Rakka'ya bağlı El Kerame beldesinde yüzlerce kişi işgal saldırılarına karşı yürüyüş gerçekleştirdi. Belde meclis binası önüne yürüyen kitle yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulundu.

El Kerame Belediye Eşbaşkanı Feysel El Beyrem yaptığı açıklamada, saldırılara karşı sessizliğe tepki gösterdi. El Beyrem "Dünyanın gözü önünde Şengal halkı katledildi. Türk devletinden hesap sorulması için uluslarası toplum daha fazla sorumluluk almalı" dedi.