23 Eylül 2024 Pazartesi

Rus ordusu Avrupa'nın en büyük nükleer santralini ele geçirdi

Rusya Ukrayna'ya yönelik işgal saldırısının 9'uncu gününde Avrupa'nın en büyük nükleer santrali Zaporijya'yı ele geçirdi. Ülkenin pek çok bölgesinde çatışmalar sürerken, Rusya ve Ukrayna heyeti dünkü görüşmelerde sivillerin geçişini sağlayacak koridorların açılması konusunda anlaşma sağladı.

Rus ordusu, Ukrayna'ya yönelik işgal saldırısını dokuzuncu gününde sürdürüyor. Dün gece Energodar kentinde yaşanan çatışmalar sonucu, Avrupa'nın en büyük, dünyanın onuncu büyük nükleer santrali olan Zaporijya Nükleer Santrali'nde yangın çıktı. Kontrol altına alındığı bildirilen yangında ölen ya da yaralanan olmadığı belirtildi. Rusya ordusunun Zaporijya Nükleer Santrali ve bulunduğu Energodar şehrini ele geçirdiği duyuruldu. Zaporijya çevresinde radyasyon seviyesinde yükselme olmadığını öne süren Rusya geçtiğimiz günlerde de Çernobil Nükleer Santrali'ni ele geçirmişti.

Başkent Kiev'de patlamalar sürerken, Rus ordusunun liman kenti Mariupol'u tamamen kuşatma altına aldığı öğrenildi. Ukrayna'da Rus ordusunun kontrolüne giren ilk büyük şehir olan Herson'da Rus güçleri hükümet binasını da ele geçirdi.

İNSANİ KORİDOR KONUSUNDA ANLAŞMAYA VARILDI
Rusya ve Ukrayna arasında Belarus'un Brest kentinde gerçekleştirilen görüşmenin ikinci turu dün sona erdi. Heyetler, sivillerin tahliyesi için insani koridor açılması konusunda mutabakata vardı. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky 24 saat içerisinde geçiş koridorlarının oluşturulmasını beklediklerini ifade etti.

Üçüncü tur görüşmenin ise en yakın zamanda yine Belarus'ta yapılması planlanıyor.

Ukrayna parlamentosu, ülkedeki Rus mülklerinin kamulaştırılmasına yönelik kanun tasarısını kabul etti. Tasarı, ülkede yaşayan Rusya vatandaşlarının ve devlete ait mal varlıklarına el konulmasını da kapsıyor.