23 Eylül 2024 Pazartesi

Rusya Donbass bölgesine askeri operasyon başlattı

Rusya, Donbass'ın Ukrayna devleti egemenliğinde bulunan alanına yönelik askeri operasyon başlattı. Rusya, sıkıyönetim ilan edilen Ukrayna'nın pek çok kentine yönelik saldırılar gerçekleştirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın egemenliğinde bulunan Donbass topraklarına yönelik askeri operasyon başlattıklarını duyurdu.

Donetsk ve Luganks özerk yönetimlerinin Ukrayna'dan bağımsızlıklarını ilan ettikleri dönemde, Kiev egemenliğinde kalan Donbass bölgesine yönelik askeri operasyona başladı.

Rusya Savunma Bakanlığı, "Yüksek hassasiyetli silahlar, Ukrayna ordusunun askeri altyapısını, hava savunma tesislerini, askeri hava limanlarını ve havacılığını etkisiz hale getiriyor" şeklinde açıklama yaparak, Ukrayna kentlerine yönelik de saldırılar gerçekleştirildiğini açıkladı. Bakanlık, Ukrayna kentlerinin değil, askeri altyapı ve hava savunma sistemlerinin hedef gözetilerek vurulduğunu belirtti.

Putin'in açıklaması sonrasında Ukrayna'nın başkenti Kiev ve Donbass bölgesinde yer alan Kramatorsk, Kharkov ve Berdyansk kentlerinden patlama sesleri duyuldu.

Rusya Devlet Başkanı Putin, 21 Şubat günü 2014'te özerkliğini ilan eden Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerini resmi olarak tanıyan kararnameyi imzalamıştı. Buna karşılık ABD ve NATO ülkeleri, Rusya'nın "Ukrayna'nın egemenliğini ihlal ettiği"ni belirterek ekonomik yaptırımlar listesi açıklamıştı.

Ukrayna ordusu, son birkaç gün içinde Donbass bölgesinde pek çok saldırı düzenleyerek Minsk Anlaşması'yla sağlanan ateşkesi defalarca ihlal etti.

Putin, bugün sabaha karşı saat 06.00 sularında Donbass'a askeri operasyon başlattıklarını duyurdu. Ukrayna'nın başkenti Kiev dahil olmak üzere özellikle Belarus sınır hattındaki pek çok kentte patlama sesleri yükseldi. Halk, başkent Kiev'i terk etmeye çalışırken, hava saldırıları için sirenler çaldı.

Türkiye'nin de dahil olduğu pek çok ülke, Ukrayna'ya uçuşları durdurdu.

UKRAYNA'DA SIKIYÖNETİM İLAN EDİLDİ
Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya ordusunun askeri kuvvetlerine yönelik yoğun bir saldırı başlattığını belirterek, sınır hattındaki çatışmalar hakkında bilgi verdi.

Ukrayna sınır muhafızları, Rusya'nın Belarus sınırındaki birliklerine ve kontrol noktaları ile Kiev'de bir cephaneliği ağır silahlarla vurduğunu aktardı. Ukrayna ordusu bir Rus savaş uçağını vurduğunu açıklarken, Rusya bunu reddetti.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya'nın Ukrayna'nın altyapısına ve sınır karakollarına füze saldırıları düzenlediğini söyledi. ABD Başkanı Joe Biden ile görüştüğünü belirten Zelenskiy, ülke genelinde sıkıyönetim ilan ettiklerini belirtti.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba da Avrupa ülkelerinden Ukrayna'ya askeri ve finansal yardım yapılmasını istedi.

ABD: ZELENSKİY DESTEK İSTEDİ
ABD Başkanı Biden, Rusya'nın başlattığı harekata ilişkin şu açıklamayı yaptı: "Bu saldırının getireceği ölüm ve yıkımın tek sorumlusu Rusya'dır. ABD ve müttefikleri birlik ve kararlılıkla karşılık verecektir."

Biden, ABD ve ortaklarının Rusya'ya ağır yaptırımlar uygulayacağını ve Ukrayna'ya destek sağlamayı sürdüreceğini dile getirdi.

NATO Genel Sekreteri Jons Stoltenberg de Rusya'nın saldırısını görüşmek üzere NATO ülkeleriyle bir araya geleceklerini açıkladı.

AB: KREMLİN'DEN HESAP SORACAĞIZ
AB ülkesi liderlerin bugün Brüksel'de biraraya gelmesi beklenirken, Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen, askeri harekatın gayrimeşru olduğunu dile getirdi, Moskova'dan hesap soracaklarını söyledi.