Sağlık emekçileri Aksaray'dan seslendi: Halk sağlığını savunmaya devam edeceğiz

14 Mart'ın Tıp Bayramı olduğu kadar kendileri için bir mücadele günü olduğunu kaydeden sağlık emekçileri İstanbul Tıp Fakültesi önünde yaptıkları açıklamada, acil çözüm bekleyen sorunları ve taleplerini sıraladı. Sağlık emekçileri eşit, ücretsiz ve erişilebilir sağlık hizmeti için mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti.
İstanbul Tabip Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Aksaray Şubesi, 14 Mart Tıp Bayramı'nda İstanbul Tıp Fakültesi önünde basın açıklaması yaptı. Sağlık sisteminin çöküşüne dikkat çeken sağlık emekçileri eşit, ücretsiz ve erişilebilir sağlık hizmeti talebini yineledi.
YAVRU: 14 MART AYNI ZAMANDA MÜCADELE GÜNÜDÜR
"Sağlık sistemi çöktü, başka bir sağlık sistemi mümkün" pankartının açıldığı eylemde, ilk sözü alan İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ayşen Yavru, sağlık emekçilerinin özveriyle çalıştığını ancak emeğin karşılığını alamadığını vurguladı. Yavru, "Emeğin ve fedakarlığın değerinin bilinmediği, adaletsizliğin ve eşitsizliğin hakim olduğu bir ortamda, sağlık hizmeti sunmaya devam ediyoruz. Ancak 14 Mart bizim için yalnızca bir kutlama günü değil, aynı zamanda mücadele günüdür. Hekimlik mesleğinin tarihsel sorumluluğundan aldığımız güçle, mesleğimizin ve halk sağlığının geleceğini savunmaya devam edeceğiz" dedi.
Yavru, tıp bayramının kökenine de vurgu yaparak, hekimliğin biat etmeyen, bağımsız ve sorgulayıcı yönüyle sağlık politikalarına karşı durmaya devam edeceklerini belirtti.
SES Aksaray Şube Yönetim Kurulu üyesi Zeycan Çınar, basın metnini okudu. Çınar, sağlık hizmetlerinin metalaştırıldığını ve sağlık emekçilerinin giderek daha ağır şartlarda çalıştırıldığına dikkat çekti, "Sağlık sisteminde hastalar müşteri olarak görülüyor, sağlık bütçesi özel sermayeye aktarılıyor. Performans baskısı, güvencesizlik ve şiddet kıskacında biz sağlık emekçileri hedef alınıyoruz. 14 Mart'ı gerçekten bayrama çevirmek istiyorsak, mücadelemizi büyütmek zorundayız" dedi.
Çınar, 14 Mart'ta hizmet üretmeyerek seslerini duyurduklarını ve taleplerinin karşılanmasını beklediklerini belirtti. Çınar, sağlık acil çözüm bekleyen sorunlarını ve taleplerini şöyle sıraladı:
🔹Güvenceli ve emekliliğe yansıyan ücret: Ek ödeme ve teşvik adı altında verilen ücretlendirme yerine, yoksulluk sınırının üzerinde, tek kalemde ve emekliliğe yansıyacak maaş talep edildi.
🔹Vergi adaleti: Sağlık emekçileri erken vergi dilimine giriyor. Vergi yükünün hafifletilmesi ve dilimlerin yüzde 10'da sabitlenmesi istendi.
🔹Sağlıkta şiddetin önlenmesi: Etkili bir Sağlıkta Şiddet Yasası çıkarılması ve mobbingin son bulması gerektiği belirtildi.
🔹Angarya ve fazla mesainin kaldırılması: Esnek çalışma, fazla mesai ve angarya çalıştırmanın yasaklanması talep edildi.
🔹Şirketleşen sağlık sistemine karşı kamucu model: Özel hastanelere teşviklerin kaldırılması, sağlık bütçesinin kamu hastanelerine aktarılması istendi.
🔹Kadrolu ve güvenceli istihdam: OECD standartlarında kadrolu istihdam sağlanması ve sözleşmeli çalışmanın kaldırılması gerektiği vurgulandı.
🔹Tıp ve sağlık bilimleri eğitiminin nitelikli hale getirilmesi: Altyapısı olmayan fakültelerin açılmasına son verilmesi gerektiği belirtildi.
🔹Çalışan anneler için kreş: Her sağlık kuruluşunda kreş açılması ve vardiyalı çalışan sağlık emekçilerinin çocuklarını güvenle bırakabileceği ortamların sağlanması istendi.