2 Ekim 2024 Çarşamba

Şahintepe halkı: Mahallemize sahip çıkıyoruz

Kanal İstanbul ve Yenişehir projeleriyle Şahintepe'den Arnavutköy'e sürgün edilmek istenen bölge hakkı, yıllardır yaşayıp elleriyle inşa ettikleri mahallelerini terk etmeyeceklerini ifade ederek, Bölge İdare Mahkemesi'nde sürgün uygulamasına ilişkin dava açtı.

Kanal İstanbul ve Yenişehir projeleriyle yerlerinden edilmek istenen Şahintepe halkı, "Evlerimizi elimizden alan imar planına karşı mahallemize sahip çıkıyoruz" diyerek bugün Bölge İdare Mahkemesi'nde dava açtı.

Mahalle halkı, dava dilekçelerini vermeden önce mahkeme önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasını okuyan mahalle sakini Nagehan Kamçı, yıllardır imar sorununa dikkat çeken mahallelilerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Arnavutköy'e gönderilmek istendiğini aktardı. Başakşehir Belediyesi'nin 2020 yılının sonunda "İmarınız çıktı" açıklaması yaptığını ancak mahallelilerin tapulu arsalarına yüzde 40'a varan kesintiler uygulandığını dile getiren Kamçı, "Belediyenin pandemiyi fırsat bilerek sessiz sedasız tapulara işlediği bu düzenlemeden halk haberdar edilmedi. Bu hak gasbı yetmezmiş gibi Ocak 2022'de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı; mahallelinin arsasını, hukuk dışı' bir yöntemle 30 kilometre ötede, Arnavutköy'de bulunan Hacımaşlı'ya taşıdı" ifadelerini kullandı.

Bir mahalle halkının 30 kilometre öteye sürgün edilmesinin hukuka ve mantığa sığmadığını söyleyen Kamçı, kendilerine sürgün sebebi olarak Kanal İstanbul gösterilip "Gitmek zorundasınız" denilirken aynı bölge için yeni yollar ve emlak zenginlerinin yeni konut projelerinin reklamları yapıldığını söyledi.

Kamçı, şöyle devam etti: "Bizler yıllarca elektriği, suyu, doğal gazı, yolu olmayan, yok sayılan Şahintepe halkıyız. İşçi ve emekçilerin yoğunlukta olduğu mahallemizde birçok şeyi kendi imkanlarımızla yaptık. Tabiri caizse geldiğimizde buralar tarlaydı. Önce evlerimizi yaptık, vergilerimizi verdik. Çocuklarımız okula; bizler ise işimize çamurlu yollardan gittik. Mahallemizi, biz inşa ettik. Bugün bizi arsadan ibaret görenlere sesleniyoruz, biz buradayız. Bin bir emekle inşa ettiğimiz mahallemizi, komşuluklarımızı, dostluklarımızı, evlerimizi yok sayamazsınız."

Eylem "Mahalleme dokunma" sloganlarıyla sona erdi.