23 Eylül 2024 Pazartesi

Saldırının üçüncü gününde Kiev'de çatışmalar sürüyor

Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği askeri saldırılar üçüncü gününe girerken, Kiev'in pek çok noktasından patlama sesleri yükseldi. Rusya ve Ukrayna'nın karşılıklı çatışmalarında iki taraf da sivilleri hedef aldı, çok sayıda sivil yaşamını yitirdi.

Putin'in talimatıyla 24 Şubat sabahı başlayan Donbass bölgesine yönelik askeri operasyon, bütün Ukrayna'ya yayıldı. 25 Şubat'ta Rusya ve Ukrayna'nın karşılıklı müzakere çağrılarına karşın, henüz bir görüşme gerçekleşmedi. Ukrayna'nın başkenti Kiev başta olmak üzere, pek çok bölgede çatışmalar sürüyor. Ukrayna halkı sığınaklara inmeye veya ülkeyi terk etmeye devam ediyor. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamalarda, Kiev'de pek çok sivil yerleşim yerinin hedef alındığı ve dün gece boyu süren çatışmalarda 2'si çocuk 35 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

MELİTOPOL ŞEHRİ RUS KONTROLÜNDE
Ukrayna Ordusu Sumy, Poltava ve Mariupol yakınlarındaki bölgelere hava saldırıları düzenlendiğini belirtti. Ukrayna'nın güneyindeki Mariupol, Kherson, Mykolaiv ve Odessa kentlerinde de çatışmalar sürüyor. Rus ordusu Melitopol şehrini ve Kiev'in kuzeyindeki bir hidroelektrik santralini ele geçirdiğini açıkladı.

Donetsk yönetimi, Ukrayna askerlerinin kontrolündeki Mariupol yönündeki Pavlopol ve Pishchevik yerleşimlerinde milislerin kontrolü ele geçirdiğini açıkladı. Ukrayna ordusunun da Donetsk'in Gorlovka yerleşimini vurduğu bildirilen açıklamada, Ukraynalı askerlerin Donetsk'teki bir anaokuluna ateş açtığı kaydedildi.

Bir taraftan "ateşkes" ve görüşme çağrısı yapılırken, diğer yandan Rusya ve Ukrayna karşılıklı saldırgan ve savaşı sürdürmeye yönelik tutumlarına devam ediyor. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky, ABD'nin Kiev'den ayrılması yönündeki teklifini reddettiğini öne sürdü, "Silahlarımızı bırakmayacağız. Devletimize sahip çıkacağız. Silahlarımız gücümüzdür" açıklamasıyla savaşa devam edeceklerini duyurdu.

Zelensky ayrıca Avrupa Birliği Konseyi'ni Ukrayna'nın konseye katılımı konusunda karar verme ve Avrupa Birliği ve ABD'den daha fazla askeri destek çağrısında bulundu. NATO, Ukrayna'ya komşu üyesi bulunan ülkelerin sınırlarında ordu gücü konuşlandıracağını açıkladı.

RUSYA'NIN AVRUPA KONSEYİ ÜYELİĞİ ASKIYA ALINDI
Bu arada Rusya'nın Avrupa Konseyi üyeliği askıya alındı. Avrupa Birliği, ABD ve Britanya, Vladimir Putin ve Sergey Lavrov başta olmak üzere pek çok üst düzey Rus devlet ve ordu yetkilisini yaptırım listelerine aldı. Buna göre, listedeki isimlerin yurtdışında bulunan bütün malvarlıkları dondurulacak. Pek çok Avrupa ülkesi de Rusya'ya uygulama kararı verdikleri ticari ambargo koşullarını ağırlaştırmaya devam ediyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Ukrayna'yı işgal eden Rusya'yı kınayan, Rusya güçlerinin Ukrayna'dan derhal ve tamamen çekilmesini talep eden kararı oyladı. Rusya'nın tasarıyı veto ettiği oylamada; Çin, BAE ve Hindistan çekimser oy kullandı. ABD Daimi Temsilcisi, Rusya'nın oylamada veto kararı ile yetkisini suistimal ettiğini belirterek, Ukrayna'daki durumla ilgili "Burada saldırgan olan Putin'dir. Bunun başka bir orta yolu yoktur" ifadesini kullandı.

MACRON: BU SAVAŞ SÜRECEK
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Size bu sabah söyleyebileceğim bir şey varsa, o da bu savaşın süreceğidir. Bu kriz sürecek, bu savaş sürecek ve beraberinde gelen tüm krizlerin kalıcı sonuçları olacak. Hazırlıklı olmalıyız" açıklamalarında bulundu. Macron, savaşın yönünün Avrupa'ya döndüğünü de belirterek, "Bunu Başkan Putin tek taraflı olarak seçti. Trajik bir insani durum yaşanıyor. Direnen Ukrayna halkının yanında direnen bir Avrupa var" dedi.

Çeşitli AB ülke liderlerinden İsveç ve Finlandiya'ya NATO üyesi olmaları için çağrı yapıldı. Putin, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyesi olmasının ağır sonuçları olacağı tehdidinde bulundu.

İsveç Başbakanı Mangdalena Andersson ise İsveç'in güvenlik politikalarına kendilerinin karar vereceğini belirterek NATO'ya girmeyi düşünmediklerini söyledi.