6 Ekim 2024 Pazar

Samatya Hastanesi ve Sağlık Bakanlığı ortaklığıyla sağlık emekçilerinin hayatı risk altında

MHRS ya da 182 hattını arayarak randevu alan hastaların, sistem üzerinden koronavirüs olup olmadığı bilgisi yer almasına rağmen bu hastalara randevu verilerek sağlık emekçilerinin hayatının hiçe sayılmasına ilişkin HDP Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Sağlık Bakanı Koca'ya soru önergesi verdi. 

Türk Tabipleri Birliği (TTB)'nin verilerine göre pandemide Türkiye'de 169 hekim, toplamda 450 sağlık çalışanı yaşamını yitirdi. Koronavirüs sürecinde çeşitli demokratik kitle örgütü ve sağlık sendikalarının tüm uyarılarına rağmen hükümet yeterli düzeyde tedbir almadı ve sağlıkçıların çalışma koşullarında tatminkar bir iyileştirme yapmadı.

Pandemi sürecinin en ağır yükünü günün her anında omuzlarında hisseden sağlıkçıların çalışma şartlarının iyileştirilmesi gerekirken çeşitli kampanyalarla sağlıkçıları alkışlamaktan öteye bir politika izlenmedi. Sağlık çalışanlarının çalışma şartları ve artan ölümler ortada iken İstanbul Samatya Eğitim-Araştırma Hastanesi'nde Covid-19'a yakalanan veya Covid-19 olan kişilerle temas halinde bulunanlara Sağlık Bakanlığı sisteminden hastane randevusu verildiği ortaya çıktı.

Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) ya da 182 hattını arayarak randevu alan hastaların, sistem üzerinde Covid-19 olup olmadığı bilgisi yer almasına rağmen bu hastalara randevu verilerek sağlık emekçilerinin hayatı hiçe sayıldığının altını çizen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya derhal yanıtlaması üzerine soru önergesi verdi. 

Önergede, şu sorular yer aldı: 
 "İstanbul Samatya Eğitim-Araştırma Hastanesi'nde Covid-19'a yakalanan veya Covid-19 olan kişilerle temas halinde bulunan kişilere Sağlık Bakanlığı sisteminden hastane randevusu verildiği iddiası doğru mudur?
Söz konusu iddia doğru ise Covid-19'a yakalanan veya Covid-19 olan kişilerle temas halinde bulunan kişilere hastane randevusu verilerek sağlık emekçilerinin yaşamlarının tehlikeye atılmasının izahı nedir?
Covid-19'a yakalanan veya Covid-19 olan kişilerle temas halinde bulunan kişilere hastane randevusu verilen başka hastaneler var mıdır varsa hangileridir?
Bakanlığınızın sağlık emekçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesi, yaşam haklarının korunmasına yönelik ne gibi çalışmaları vardır?
Türkiye'de Covid-19'un etkilerini göstermeye başladığı tarihten bu yana yaşamını yitiren, benzer durumlardan istifa eden hekim ve sağlık çalışanlarının sayısı kaçtır?"