6 Ekim 2024 Pazar

'Samsun halkını eşitlik, barış ve kardeşlik için mücadeleye çağırıyoruz'

Samsun Emek ve Demokrasi Güçleri "Tüm Samsun halkını ayrımcılığa karşı eşitlik, savaşa karşı barış, ırkçılığa karşı kardeşlik mücadeleye çağırıyoruz" dedi.

Samsun Emek ve Demokrasi Güçleri, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla Atakum Çobanlı İskelesi'nde basın açıklaması yaptı.

"1 Eylül Dünya Barış Günü'nde halklara barış istiyoruz" pankartının açıldığı eylemde basın açıklamasını Sevgi Boran okudu. Bu yılki 1 Eylül'de de savaş, çatışma ve bunun yarattığı yoksulluk ve göç ile karşı karşıya olduklarını vurgulayan Boran, "Savaşlar, çatışmalar, yerinden yurdundan edilen ve yollara düşen mülteciler... Bütün bunlar işçi ve emekçilerin ürettiği zenginliğin paylaşılması ve yeni kaynak alanları için dünyanın yeniden paylaşılması mücadelesinden ortaya çıkıyor. Suriye'den Yemen'e, Irak'tan, Filistin'e ve Afganistan'a, Libya'dan Doğu Akdeniz'e bütün coğrafyamız ateş altında" dedi.

Boran, "Emperyalizmin bölgemizde tetikçiliğini yapan bu ülkenin egemenleri, AKP-MHP ittifakı, Saray rejimi, ekonomik, siyasal krizlerle sarsılan iktidarını devam ettirebilmek için, ABD'nin taşeronluğunda savaş ve işgal politikalarını derinleştirecek adımlar atıyor. Bu savaş ve işgal politikalarının sorumluluğunu, mecliste savaş tezkerelerine evet diyen tüm düzen partileri de paylaşıyor" diye kaydetti.

Sermayedarlar ve onların iktidardaki temsilcileri başta Türk ve Kürt olmak üzere bütün Türkiye halklarının ve emekçilerinin bir arada eşit haklar temelinde yaşamasından korktuğunu söyleyen Boran, "Korkuyorlar çünkü bu ortamın kendi yarattıkları yoksulluğun, işsizliğin, sömürünün gizlenmesi için iyi olmayacağını biliyorlar" ifadelerini kullandı.

Kürt halkının yok sayılmasının halkların yaranına olmadığını vurgulayan Boran, "Kürt halkı kendi dili ve kimliğiyle kardeşlik talep ediyor. Bu halkın, emekçilerin de talebidir. Çünkü özgürlük ve demokrasi ancak bütün ülke için var olabilir. Ülkenin bir yanında baskı ve şiddet varsa bu ülkedeki bütün halkları etkiler, bütün halklar için sorun yaratır. İki halkın arasına cenazelerden oluşan duvar yükseldikçe, bir bütün olarak ülkenin emekçileri, bizler kaybediyoruz" diye belirtti.

Kürt sorunun demokratik, barışçıl çözümünün sağlanmamasının faturasını işçi ve emekçilerin ödediğinin altını çizen Sevgi Boran, "Bu nedenle savaşa, ölüme, yoksulluğa karşı; barışı, yaşamı, demokrasiyi savunmalıyız. Orta Doğu'yu kana bulayanlara, insanlığı savaş batağına sürükleyenlere karşı ortak mücadele etmeliyiz. Samsun Emek ve Demokrasi Güçleri olarak tüm Samsun halkını ayrımcılığa karşı eşitlik, savaşa karşı barış, ırkçılığa karşı kardeşlik mücadeleye çağırıyoruz" diye konuştu.