2 Ekim 2024 Çarşamba

Sanatçılar: Artık yeter demek için 1 Mayıs'a

Demokratik kitle örgütü ve sendika temsilcileriyle sanatçılar ortak basın açıklaması düzenleyerek işçiler, emekçiler ve halkı açlık, yoksulluk, geleceksizlik ve savaşa mahkum eden düzene karşı 1 Mayıs alanlarına çağrı yaptı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türkiye Diş Hekimleri Birliği (TDB) başkanları, yöneticileri ve sanatçılar, Karaköy'deki Mimarlar Odası'nda basın toplantısı düzenleyerek halkı 1 Mayıs'a çağırdı. Açıklamaya İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, oyuncu Menderes Samancılar, sanatçı Orhan Aydın, Yazar Adnan Özyalçıner, oyuncular Rutkay Aziz ve Tilbe Saran ile Mazlum Çimen'in yanı sıra pek çok sanatçı, demokratik kitle örgütü ve sendika temsilcisi katıldı.

Açıklamanın yapıldığı salona, "Aydınlar ve sanatçılar 1 Mayıs'a çağırıyor" pankartı asılırken, "Gezi onurumuzdur" slaytı duvara yansıtıldı. 

Ortak açıklamayı okuyan oyuncu Tilbe Saran, halkın açlık, yoksulluk, işsizlikle boğuşarak hayatta kalma mücadelesi verdiği bu dönemde düzenin toplumun işini ve sağlığını tehdit ettiğine dikkat çekerek, "Bu düzenin çarkları, dünyanın tüm değerlerini ve güzelliklerini üreten bizleri ezdikçe eziyor" dedi.

"Halk işsizlikle, açlıkla, yoksullukla, borçlarla, salgınla mücadele ederken AKP iktidarı ülkenin tüm kaynaklarını bir avuç patrona ve ayrıcalıklı zümreye aktarıyor. Bu düzen yurttaşların hakkını, hukukunu çiğniyor, adaletsizliği büyütüyor. Hakkını arayan ve gerçekleri söyleyen herkes bu düzenin hukuk dışı zorbalıklarıyla karşı karşıya kalıyor" ifadelerini kullanan Saran, düzenin kışkırttığı cinsiyetçilik, ırkçılık ve göçmen düşmanlığı, mezhepçilik ve savaş politikalarının halkın geleceğini tehdit ettiğini vurgulayarak, bu düzenin ülke sırtına bir yük olduğunu söyledi.

Saran, sözlerine şöyle devam etti: "20 yıldır ülkeyi yönetenler ve tüm yetkileri tek kişide toplayanlar sorumluluklarından kaçamazlar. Ülkenin kanayan sorunlarını kendi dışındaki herkese ve her şeye bağlayan bir yönetim anlayışına artık yeter diyoruz. Emekten, barıştan, demokrasiden, eşitlikten, özgürlükten yana olan herkesi 1 Mayıs meydanlarında buluşmaya çağırıyoruz" dedi.

Açıklama sonrasında söz alan sanatçılar, halkı 1 Mayıs'ta alanlarda buluşmaya davet etti.