1 Ekim 2024 Salı

Sancar: İktidar barış için yapılan her girişimden rahatsız

HDP Eş Genel Başkanı Sancar, iktidarın barış ve çözüm için yapılan her türlü girişimden rahatsız olduğunu belirtti. Tüm savaş politikalarını reddeden bir birliktelik istediklerini dile getiren Sancar, "HDP çözüm gücüdür, kongremiz büyük bir şölene dönüşecektir" dedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin haftalık Meclis grup toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Toplantıya Kurucu Eş Genel Başkan Fatma Gök. KHK Platformu üyeleri ve HDK üyeleri de katıldı. 

Şenyaşar ailesi katliamının üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen tek bir olumlu gelişme yaşanmadığını kaydeden Sancar, Emine Şenyaşar’ın haykırışının adalet arayanlara bir ışık ve cesaret örneği olarak görülmesi gerektiğini söyledi. 

Kürt sorununun çözülmediği takdirde yaşanan kısır döngünün de sona ermeyeceğini dile getiren Sancar, İmralı tecridine dikkat çekti. "Türkiye’de yeni bir başlangıç istiyoruz" diyen Sancar, gerçeklerle yüzleşileceğini ve yüzleşmeyi de gerçek çözüm siyasetinin takip edeceğini belirtti. 

Gemlik yürüyüşüne yönelik polis saldırısı ve işkencesini hatırlatan Sancar, "Demek ki, barış ve çözüm için yapılan her türlü girişim bu iktidarı rahatsız ediyor. Çok rahatsız ediyor. Çünkü onlar için savaş siyaseti, çözümsüzlük, gerilim, kutuplaşma hayatta kalmanın neredeyse tek yolu. Biz ise hayır diyoruz. Çatışmaları bitirmek istiyoruz. Biz bu ülkede kalıcı barışı sağlamak istiyoruz. Onun için her alanda mücadele yürütmeye devam edeceğiz. Parlamento zemininde bütün gücümüzü kullanacağız. Demokratik siyasetin bütün alanlarında çalışmalar yürüteceğiz. Vazgeçmeyeceğiz. Barış ve çözüm için kapalı tutulan kapıları açacak anahtar tam da budur işte. İşte o nedenle HDP’ye yeniden saldırılar başlıyor. Alışmadığımız bir şey değil. Biliyoruz, saldıracaklar ama başa döneyim. Biz gerçeklikleri saklayarak siyaset yapma anlayışını reddediyoruz. Bize bu ülkede yıkımın, yaşamakta olduğumuz büyük sefaletin, derin yoksulluğun, yaygınlaşan açlığın doğrudan doğruya savaş politikalarıyla bağlantılı olduğunu söylüyoruz. Kürt sorununda çözümsüzlük anlayışı derinleştikçe, çözümsüzlük politikaları yaygınlaştıkça sadece ekonomi çökmüyor, toplum da çürütülüyor" dedi. 

Bütün savaş politikalarını reddeden bir birliktelik istediklerini belirten Sancar, "Halkın birlikte ve özgür yaşama iradesini ortaya çıkarmaya kararlıyız" dedi. "HDP çözüm gücüdür, kongremiz büyük bir şölene dönüşecektir" diyen Sancar, şöyle devam etti: "Karanlık ilişkiler, acayip senaryolar ve buraya boğulmuş bir tartışma. Hayır, biz toplumun sorunlarına çözüm istiyoruz. Biz bu ülkenin gerçek sorunlarıyla yüzleşmeyi ve gerçek bir aydınlığı istiyoruz. O nedenle bizim ağzımızdan çıkanların dışında kimse başka söze itibar etmesin. Konferansımızı topladık 6-7 Haziran'da, kararlarımızı aldık. "Büyük Direniş Büyük Yürüyüş" şiarıyla yaptık. Gerçekten de öyle büyük direniyoruz, büyük yürüyoruz. 3 Temmuz’da kongremiz var. Bu yürüyüş bir çözüm gücünün ne olması gerektiğini ortaya koyacak bir görkemli kongreye taşınacaktır. HDP çözüm gücüdür. Önümüzdeki kongre bunun en görkemli şekilde herkese gösterileceği bir büyük şölen olacaktır. Yolumuz açık olsun."