29 Eylül 2024 Pazar

Sancar'dan bağımsız heyetlere kimyasal silah kullanımının araştırılması çağrısı

Partisinin il eşbaşkanlarıyla gerçekleşen toplantının açılış konuşmasını yapan HDP Eş Genel Başkanı Sancar, kimyasal silah kullanımının yüzeysel açıklamalarla geçiştirilemeyeceğini bu nedenle bağımsız heyetlerin inceleme yapması gerektiğini kaydetti.

Halkların Demokrasi Partisi (HDP) il eşbaşkanları partinin genel merkezinde bir araya geldi. Toplantıya Eş Genel Başkanlar Pervin Buldan ve Mithat Sancar da katılırken, toplantının açılış konuşmasını Sancar yaptı.

Yaklaşan seçim sürecine işaret eden Sancar, seçimin kendileri için toplumsal mücadele ve örgütleme süreci olduğunu belirtti. Mücadeleleri yerelden güçlendirerek demokrasiyi inşa edeceklerini ve başarıya ulaşacaklarını dile getiren Sancar, demokrasi güçleriyle yan yana geleceklerini ve mücadele seçim denklemini en güçlü şekilde ele alacak politikaları oluşturacaklarını belirtti.

"Savaş politikalarına karşı çıkmak demokrasiyi, barışı, emeği ve özgürlüğü savunmanın temel şartıdır" diyen Sancar, savaş derinleştikçe acıların büyüdüğünü ve yoksulluğun ülkenin her tarafını sardığını söyledi. Sancar, "Savaş politikaları yaygınlaştıkça her türlü kötülüğün yaygınlaştığını dünya tarihi bize sayısız örnekle göstermektedir. Savaş politikaları aynı zamanda ırkçılığı ve suçları da beraberinde getirir. Ayrışmayı, kutuplaşmayı, sömürüyü derinleştirir. Son zamanlarda yaşadığımız birkaç olay bunu açıkça gözler önüne sermektedir" ifadelerini kullandı.

Kimyasal silah kullanımına ilişkin konuşan Sancar, yüzeysel açıklamalarla geçiştirilemeyeceğini, muhakkak bağımsız heyetlerin inceleme yapması gerektiğinin altını çizdi.

PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüşmek için Adalet Bakanlığı'na yaptıkları başvuruyu hatırlatan Sancar, "Şimdi Adalet Bakanlığından cevap bekliyoruz. Hatırlayacaksınız, aynı bundan birkaç hafta önce bütün muhalefet partilerine de çağrı yapmıştık. Onların da heyetler oluşturarak İmralı'da görüşme yapma talebinde bulunmalarının en doğru yol olduğunu belirtmiştik. Şimdi bizler bu talebi kendi kurullarımızda tartışarak bir başvuruya dönüştürdük. Savaş politikalarına karşı barışın ve çözümün yolunu açmak HDP'nin varoluş sebebidir" dedi.