6 Ekim 2024 Pazar

Saray kapattı, mahkeme 'sözde gazete' ilan etti

Gazeteci İbrahim Karakaş'a KHK ile kapatılan Özgür Gündem gazetesindeki haberleri ve hakkındaki itirafçı ifadesi gerekçe gösterilerek verilen hapis cezasına ilişkin gerekçeli karar yayınlandı. Gazeteciye ceza veren Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Özgür Gündem gazetesi için "sözde gazete" tanımını kullandı.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile çok sayıda devrimci, sosyalist basın kuruluşu kapatılıp, basın emekçileri gözaltına alınıp, tutuklanırken, son bir saldırıda Adana'da yaşandı.

Bir itirafçının ifadelerine dayanarak Özgür Gündem Gazetesi muhabiri İbrahim Karakaş hakkında 9 yıl 9 ay hapis cezası kararı veren Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesi, gerekçeli kararını açıkladı.

Mahkeme, gerekçeli karar metninde KHK ile kapatılan Özgür Gündem gazetesini 'sözde gazete' olarak tanımladı. Gazetede yayınlanan haberleri de İbrahim Karakaş'ın 'örgüt üyesi' olduğunun delili saydı.

Gerekçeli kararda "Sanık son olarak terör örgütü iltisakı nedeni ile KHK ile kapatılan Özgür Gündem isimli silahlı terör örgütü PKK/KCK/YPG lehine yayınlar yapan sözde gazetede çalışmakta olduğu" ifadelerine yer verildi.

Karakaş'ın Özgür Gündem gazetesinde 10 yıl çalışması, cezanın üst sınırdan verilmesine gerekçe yapıldı.