29 Eylül 2024 Pazar

'Şebnem Korur Fincancı bilim insanı olarak gerekeni yapmıştır'

Wernicke Korsakofflular ve Eski Mahpuslarla Dayanışma Ağı, hedef gösterilerek tutuklanan TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın bilim insanı olarak ilkeli bir duruş sergilediğini ve yalnız olmadığını vurguladı, derhal serbest bırakılmasını istedi.

Wernicke Korsakofflular ve Eski Mahpuslarla Dayanışma Ağı, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi (MK) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı'nın tutuklanmasına tepki göstermek için İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul şubesinde basın toplantısı düzenledi.

Basın metnini okuyan Ferit Barut, Fincancı'nın sadece Türk devletinin kimyasal silah kullanımının araştırılması gerektiğini ifade ettiği için iktidar ve saray medyası tarafından hedef gösterildiğini ve tutuklandığını vurguladı. Bu hedef göstermelerle TTB'nin tüm yönetiminin de görevden alınmaya çalışıldığına işaret eden Barut, bu sürecin kabul edilemez olduğunu belirtti.

“Bir iddianın araştırılmasını istemek, dezenformasyon değil aksine dezenformasyona fırsat vermeme çabasıdır. Şebnem Korur Fincancı bilim insanı olarak gerekeni yapmıştır. Yalnızca bizimle sınırlı değil, vicdanı olan herkes bu iddiaların araştırılmasını istiyor. Bu yanıyla da Şebnem hoca yalnız değil” diyen Barut, Şebnem Korur Fincancı'nın tutarlı bir bilim insanı ve insan hakları savunucusu olarak tereddütsüz bir biçimde mücadelede yer aldığını kaydetti.

Fincancı'nın Türkiye İnsan Hakları Vakfı'nda (TİHV) verdiği emekleri hatırlatan Barut, “Biz Wernicke Korsakoff Sendromu olan ölüm orucu ve açlık grevi gazileri ile eski mahpusların,  sağlıklarına kavuşmaları ve hayata yeniden karışabilmeleri için gösterdikleri çaba ile; TİHV, tüm TİHV emekçileri ve Şebnem hoca gözümüzde ayrı bir öneme ve değere sahip” ifadelerini kullandı.

Şebnem Korur Fincancı şahsında yaşanan hukuksuzlukların yanı sıra TTB'nin hedef alınmasına da tepki gösteren Barut, bu olayın insan hakları ve demokrasiye yapılan ciddi bir saldırı olduğunu vurguladı. Barut, tüm kamuoyunu insan hakları ve demokrasi mücadelesine sahip çıkmaya çağırdı ve Fincancı'nın derhal serbest bırakılmasını istedi.