7 Ekim 2024 Pazartesi

Şemdinli'de orman yangını üç gündür söndürülmüyor

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde üç gün önce başlayan orman yangını sürüyor. AKP'li Şemdinli Belediye Başkanı, yangınla ilgili açıklama ve sosyal medya paylaşımı yapanları "yaygara" yapmakla suçlarken, yangın gerekli müdahaleler yapılmadığı için yerleşim alanlarına ulaştı. Nêrkola köyünde mezarlık yandı, yangın köyde yaşayan halkın bahçelerine de sıçradı.

Şemdinli'de Gomanê dağında üç gün önce çıkan orman yangınına yeterince müdahale edilmemesi nedeniyle yangın sürüyor. Yangın ikinci gün öğlen saatlerinde yapılan müdahale ile söndürülürken, soğutma çalışmaları yapılmaması nedeniyle yeniden başladı.

Gomanê Dağı'nda çok sayıda ağaç yanarken, alevler dağın yakınındaki köylere de sıçradı. Nêrkola köyünde mezarlık yanarken, köydeki bahçelerde de yangın çıktı.

Yangının başladığı anda müdahale edilmemesi nedeniyle büyüdüğüne dikkat çeken köy halkı, "güvenlik gerekçesiyle" kendilerinin müdahale etmesinin de engellendiğini anlattı.

ETHA'ya bilgi veren bölge halkı, yangına ilk gün hiçbir müdahalede bulunulmadığını, kendilerinin müdahale etmesine de izin verilmediğini anlattı. İkinci gün öğlen saatlerinde müdahalenin ardından yangının söndürüldüğü fakat soğutma çalışması yapılmadığı için tekrar başladığını anlatan halk, "Köyün mezarlığı yandı, bahçelere sıçradı. Hiçbir müdahale yok" diye belirtti.

BELEDİYE BAŞKANINA GÖRE HALK 'YAYGARA'CI
Orman yangını başladığında Şemdinli'de bulunmayan AKP'li Şemdinli Belediye Başkanı Tahir Saklı "#Şemdinliyanıyor" tagı ile sosyal medya paylaşımı yapanların "yaygara" yaptığını söyledi.

Yangın sürerken Kastamonu'da bulunan AKP'li Belediye Başkanı Saklı, resmi hesabından yaptığı paylaşımda, "#Semdinliyanıyor etiketi ile paylaşılan ve koparılan yaygara gerçeği yansıtmamaktadır. Örtü altı yangını denilen ot ve kurumuş bitkilerin yanması kontrol altına alınmıştır" iddiasında bulundu.

AKP'li Belediye Başkanı, dün öğlen saatlerinde yangının söndürüldüğünü iddia ederken, soğutma çalışması yapılmadığı için yangın yeniden başladı ve müdahale edilmedi.

Yangına ilişkin Şemdinli Kaymakamlığı'ndan yapılan açıklamada da, "Şemdinli ilçemiz Günyazı Köyü Yiğitler Mezrasının üst kısımlarında dün akşam saatlerinde başlayan örtü altı yangınına, personellerimiz, güvenlik birimlerimiz ve vatandaşlarımız tarafından müdahale edilmiş ancak arazinin engebeli ve dağlık olmasından dolayı, rüzgarın da etkisiyle birlikte belli bir alanda yayılmıştır. Devam eden çalışmalar sonrasında alanın büyük çoğunluğu kontrol altına alınmıştır. Söndürme ve soğutma çalışmaları devam etmekte olup, yerleşim yerine herhangi bir sıçrama durumu söz konusu değildir" iddiasında bulundu.