2 Ekim 2024 Çarşamba

'Sermayeden yana anlayış 1 Mayıs'ın kitleselliğini engellemeye çalışıyor'

HDK ve HDP İstanbul İl Örgütü'nün Kazancı Yokuşu'nda yapmak istediği 1 Mayıs çağrısına saldıran polis, pek çok HDK ve HDP üyesini gözaltına aldı. Saldırıya tepki gösteren HDP milletvekili Züleyha Gülüm, "Madem 1 Mayıs'a izin verildi, neden tarihsel günlerimiz, anmalarımız, çağrılarımız yasaklanıyor" ifadelerini kullandı.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü, 1 Mayıs 1977'de Taksim'de katledilenleri anmak ve 2022 1 Mayıs programını duyurmak için Taksim'de bulunan Kazancı Yokuşu'na çağrı yaptı. Açıklama öncesi Kazancı Yokuşu ve Taksim Meydanı'nı ablukaya alan polis, HDK ve HDP üyelerinin yapmak istediği basın açıklamasına engel olmaya çalıştı. Açıklamanın yapılması konusunda ısrar eden HDP ve HDK üyeleri, çevik kuvvet polisleri tarafından çember içerisine alınarak gözaltına alındı. Bu esnada alandaki basın emekçileri de darp edilerek alanın dışına itildi. Gözaltına alınanlar ve çevredeki halk, saldırıya "Yaşasın 1 Mayıs, biji yek gulan" sloganlarıyla tepki gösterdi.

Aralarında HDK Eş Sözcüleri Esengül Demir ve Cengiz Çiçek, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encü ve HDK önceki dönem eş sözcüsü Sedat Şenoğlu'nda, SYKP İstanbul İl Eşbaşkanı Roni Gören olduğu 26 kişi gözaltına alındı.

HDP milletvekili Züleyha Gülüm, gözaltı saldırısına tepki göstererek, yasakçı anlayışın 1 Mayıs'ın kitleselliğini bölmeye çalıştığını ifade etti. Bu anlayışı yakından tanıdıklarını söyleyen Gülüm, "İşçilerin, emekçilerin taleplerini görmezden gelen, işçilere emekçilere kölelik koşullarını dayatan, sermayeden yana tutum alan, sürekli sermayeyi kovalayan anlayış bir kez daha '77 1 Mayısında yitirdiklerimizi anmamızın önüne geçmiş durumda" ifadelerini kullandı.

1 Mayıs'ta katledilenleri anmanın "Bir daha 1 Mayıslarda katliamlar yaşanmasın" demek olduğunu söyleyen Gülüm, halkı 1 Mayıs alanlarına çağırmak istedikleri için gözaltına alındıklarını kaydetti. Gülüm, "Madem 1 Mayıs'a izin verildi, neden tarihsel günlerimiz, anmalarımız, çağrılarımız yasaklanıyor" dedi. Bütün yasaklamalara karşı 1 Mayıs'ta Maltepe Meydanı'nda olacaklarını ifade eden Gülüm, tüm halkı 1 Mayıs alanlarına çağırdı.