7 Ekim 2024 Pazartesi

Sinop Ayancık'taki ölümlerin sorumlusu Orman Müdürlüğü

Sinop'un Ayancık ilçesine bağlı Babaçay köyünde, yaşanan ölümlerden Orman İşletme Müdürlüğü sorumlu. Köylülerden Mustafa Oğuzhan Eren, yaşananların doğal bir afet olmadığına dikkat çekti, ölümlere Orman İşletme Müdürlüğü'nün tomruk deposunun neden olduğunu anlattı.

Sinop'un Ayancık ilçesine bağlı Babaçay köyünde Orman İşletme Müdürlüğü'nün tomruk depoları yaşanan ölümlerin sorumlusu. 47 evin yıkıldığı, onlarcasının hasar gördüğü Babaçay köyünde AFAD'a göre 9 kişi yaşamını yitirdi, kayıp olan 7 kişi ise hala bulunamadı.

Köylülerden Mustafa Oğuzhan Eren, yaşananların doğal bir afet olmadığına dikkat çekti, yaşanan ölümlerden Orman İşletme Müdürlüğü'nün sorumlu olduğuna dikkat çekti. Tomruk deposunun evleri yerle bir ettiğini belirten Eren, "Orman İşletme ya da devletin diğer kurumaları bizim taleplerimizi karşılamak zorunda. Bizi mağdur eden bu tomruk deposudur. Amcamlar sele kapılmamak için evin çatısına çıktığı zaman tomruklar eve vura vura neredeyse yıkacaktı. Çay içindeki sette biriken tomruklar evlerin çoğunu koç başı görevi yaparak yıktı. Set hakkında da defalarca dilekçe verdik. Ama gereği yapılmadı. Çayın içinde birikinti vardı onlarda temizlenmedi. Bizim buradaki mağduriyetimiz yüzde 80 ihmallerden kaynaklanıyor" dedi.

KÖYE SİTE YAPACAKLAR
Yıkılan evlerin büyük kısmının 37 yıl önce yaşanan heyelandan sonra yapılan afet konutu olduğunu hatırlatan Eren, yıkılan evlerin yerine site yapılmasını istemediklerini söyledi. Eren, "Evler çaydan yukarıda bir kayalık alana yapılmak isteniyor. Şimdilik konteynır şehir kuruyorlar. Köyün bütün atmosferini bozacaklar. Bize site yapmaları saçma. Ayrıca bir binamız 3 katlı olsa bile tek daire vereceklerini söylüyorlar. Mesela babam emekli olup geldikten sonra dedemin evinin üstüne bir kat daha yaptı. 3 katlı evimiz var. Ama bize bir kat vermek istiyorlar. Burası köy yeri biz sitede falan yaşayamayız. Biz tekrar müstakil ev talep ediyoruz" diye konuştu.

Hukuki destek talebinde bulunan Eren, "Bakanlar geldiğinde ne istesek ‘tamam yapacağız, olacak' diyor. Ama ne yapacaklar bilmiyoruz. 2 gün geçtikten sonra burası soğur. O zaman ne yaparlarsa yapsınlar sesimizi duyuramayacağız" diye belirtti.