22 Eylül 2024 Pazar

SKB: Rosa, enternasyonal mücadeleye, sınıf ve kadın dayanışmasına çağırıyor

SKB, Rosa Luxemburg'un ölüm yıldönümüne ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, "Rosa Luxemburg, bizi enternasyonal mücadeleye, sınıf dayanışmasına, kadın dayanışmasına çağırıyor" denildi.

Avrupa Sosyalist Kadınlar Birliği, 103. ölüm yıldönümünde Rosa Luxemburg'un yolundan kadın devrimine yürüdüklerini vurguladı.

Avrupa, Türkiye, Kürdistan ve dünyanın her yerinde kadına yönelik şiddet ve kadın katliamlarının arttığı bir dönemde Rosa Luxemburg'u anmanın önemine işaret edilen açıklamada, Rosa Luxemburg'un mücadele yaşamına ilişkin bilgi verildi.

Luxemburg'un 1904 ile 1906 yılları arasındaki siyasi faaliyetleri ve sosyalist görüşleri nedeniyle birçok kez hapse girdiği hatırlatılan SKB açıklamasında, hapis cezalarının onu yıldırmadığı, mücadeledeki faaliyetlerine kararlıca devam ettiği vurgulandı.

Açıklamada şu bilgilere yer verildi: "1910 yılında Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonal'e bağlı Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansında, Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin ile birlikte 8 Mart'ın uluslararası eylem günü olması için tarihi bir adım attı. 1857'de New York'ta daha iyi çalışma koşulları için başlayan direnişte fabrikada çıkan yangın sonucunda hayatını kaybeden 120 kadının anısına 8 Mart'ın Dünya Emekçi Kadınlar Günü olmasında Rosa Luxemburg'un çabasını unutmayacağız. O mücadelede dik durdu, kendi kişisel çıkarları için değil toplumun, ezilenlerin, işçi ve emekçilerin çıkarlarına göre yaşadı. Rosa Luxemburg o dönemin zorlu baskıcı, erkek egemen Alman hükümeti tarafından vahşi bir şekilde 15 Ocak 1919 yılında Berlin'de Karl Liebknecht ile birlikte katledildi."

Kadınların, kapitalizme, faşizme, erkek egemen sisteme karşı Şili'den, Rojava'ya, Türkiye'den Kürdistan ve Polonya'ya kadar enternasyonal mücadeleyi Rozaların yolundan yürüyerek büyüttüğü vurgulanan açıklamada, "Rosa Luxemburg, bizi enternasyonal mücadeleye, sınıf dayanışmasına, kadın dayanışmasına çağırıyor.  Avrupa Sosyalist Kadınlar Birliği olarak işçi kadınları, ev emekçisi kadınları, genç kadınları, LGBTİ+'ları Rosa Luxemburg'u sahiplenmeye, zincirlerini kırmaya, özsavunmaya, kadının kurtuluşu, özgürlüğü için kadın devrimine çağırıyoruz" denildi.