30 Eylül 2024 Pazartesi

'Söğütlüçeşme'nin rant için talan edilmesine izin vermeyeceğiz'

Kadıköy Kent İnisiyatifi, Akfen Holding bünyesindeki Fıratcan İnşaat tarafından başlatılan AVM projesiyle Söğütlüçeşme Garı içerisindeki yeşillik alanın talan edileceğine dikkat çekti. Gar önünde yapılan eylemde, Fıratcan İnşaat sahipleri ve yöneticilerinin AKP ile yakınlığına dikkat çekildi, talana ve ranta izin verilmeyeceği vurgulandı.

Söğütlüçeşme Garı içerisinde yapılacak AVM projesine karşı gar önünde eylem yapıldı. Talan ve ranta izin verilmeyeceği vurgulanan eylemde, projeyi alan şirketin AKP'ye yakınlığına dikkat çekildi.

Kadıköy Kent İnisiyatifi tarafından gerçekleştirilen eylemde, "Söğütlüçeşme sahipsiz değil. Yalanı bırak Akfen, Fıratcan inşaat ve TCDD" yazılı pankart ve "Söğütlüçeşme'de ağaç katliamı var", "Söğütlüçeşme'ye AVM yaptırmayacağız", "Projeyi neyden, kimden saklıyorsunuz" dövizleri taşındı. Eyleme çok sayıda ekoloji aktivisti, çevre örgütü ve HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm de katıldı.

SÖĞÜTLÜÇEŞME PROJESİNİN GERÇEKLERİ HALKA AÇIKLANMIYOR
Kadıköy Kent İnisiyatifi adına basın metnini Hasan Hapanoğlu okudu. Akfen Holding bünyesindeki Fıratcan İnşaat Ticaret ve Turizm AŞ tarafından Söğütlüçeşme'de başlatılan AVM yapımına bütün uyarılara rağmen devam edildiğini belirten Hapanoğlu, proje kapsamında 118 adet ticari alan ve 443 araçlık açık-kapalı otopark yapılacağını, alanın "açık hava, kültür, sanat ve yiyecek-içecek merkezi" haline getirilmek istendiğini söyledi.

Proje bedelinin 20 milyon Euro olduğu bilgisini veren Hapanoğlu, meclise soru önergesi verildiğini ancak ticari gizlilik gerekçesiyle yanıt alınamadığına dikkat çekildi. Şirketin kamuoyuna açık proje dokümanlarında tutarsız veriler bulunduğuna işaret eden Hapanoğlu, "Bizlerin verdiği mücadele ve kamuoyunda yarattığımız baskının sonucunda, Fıratcan İnşaat tarafından 8 Ağustos 2022 tarihinde bir kamuoyu duyurusu yapılmış ve birçok yanlış bilgiyle kamuoyu yanıltılmıştır" şeklinde konuştu.

ÇED RAPORU GEREKLİ DEĞİL KARARI
Halkın görüşü alınmadan hazırlanmış olan, "ÇED raporuna gerek yoktur" kararı ve planların açıklanmamasının taşıdığı belirsizliklere dikkat çeken Hapanoğlu, bu projenin uygulanması durumunda; bölgedeki ağaçlar ve yeşil alanın tamamen yok olacağını belirtti. Hapanoğlu, "Viyadük inşaatı için yapılan sondaj çalışmasından çıkartılan ve birçok zehirli madde içeren çamur, Kurbağalı Dere üzerinden Marmara Denizine karışacağı için halk sağlığı ve çevre için büyük tehlike yaratacaktır" dedi.

'TEK AMACI RANT, PROJE DURDURULSUN'
Bu projeye ihtiyaç olmadığını vurgulayan Hapanoğlu sözlerine şöyle devam etti: Bizler, Kadıköy'ün kalbine bir hançer gibi saplanacak, Kadıköy esnafımızın idam fermanı olacak, Kadıköylüleri ve İstanbulluları mağdur edecek, tek amacı rant olan bu projenin hemen durdurulmasını istiyoruz!"

GÜLÜM: GÖZLERİ PARADAN BAŞKA BİR ŞEY GÖRMÜYOR
HDP'li Züleyha Gülüm de iktidarın her yeri talan ve rant alanı olarak gördüğünü söyledi, "Gözleri paradan başka bir şeyi görmüyor" diye ekledi. Son dönemde rant projelerinin arttığına dikkat çeken Gülüm, kentsel dönüşüm bahanesiyle talan gerçekleştirildiğini ifade etti.

Yaşam alanları ve geleceğin talan edilmek istendiğini söyleyen Gülüm şöyle devam etti: "Yaşanabilir bir ülke bırakmak istemiyorlar. Kendileri bin yüz konutlu odaların olduğu saraylarda yaşarken, bizlere bir gram yeşil alan bırakmıyorlar. Talanın sonu yok çünkü tek dertleri rant ve daha fazla kar etmek. Projelerin arkasında hep aynı isimler, firmalar ve yandaşlar önümüze çıkıyor. Bazen göstermelik isimlere yer verilse de altını biraz kazıyınca AKP'nin yandaşları veya kendilerine ait yerler çıkıyor. İsimler değişiyor ama sahipleri değişmiyor."

'BU RANT ANLAYIŞINA DUR DİYECEKLER VAR'
İktidarda bulunanların yetkilerini kendilerine rant aktarmak için kullandıklarına dikkat çeken Gülüm, "Bu sisteme, bu rant anlayışına dur diyecekler var, bunu da iyi görsünler. Aslında bunu çok yakından gördükleri için bin bir yalan söylemek zorunda kalıyorlar. Biz iktidarın rant projelerine karşı burada olmaya, arkadaşlarımızla dayanışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Eylemde, Fıratcan inşaatın yönetim kurulu üyelerinin hepsinin AKP'li yönetici ve devlet yetkililerinin yakın akrabaları olduğuna dair bilgiler verildi.

Eylemde sık sık, "Rant rant nereye kadar bitti buraya kadar", "Dur de dur de Söğütlüçeşme'ye dur de", "Ranta değil depreme bütçe" sloganları atıldı