3 Ekim 2024 Perşembe

'Son faturayı halk kesecek'

Zamların geri alınması talebiyle Şişli'de eylem yapıldı. Cevahir AVM önünde yapılan eylemde başta elektrik olmak üzere zamların geri alınması istendi. Halkın biriken öfkesinin sokaklara taştığı vurgulanan eylemde, 20 Şubat Pazar günü saat 16.00'da Kadıköy Rıhtım'da yapılacak eyleme katılım çağrısında bulunuldu.

Elektrik, doğalgaz, temel tüketim maddelerine yapılan zamların geri alınması talebiyle yapılan eylemler yayılıyor. Şişli'de Cevahir AVM önünde bir araya gelen halk, "Artık yeter bıçak kemiğe dayandı, zamlar geri alınsın" talebini dile getirdi.

Tencere, tava ve düdükleriyle eyleme gelen halk, ses çıkarma eylemi yaptı. Eyleme, bölgede bulunan halk yoğun ilgi gösterdi. "Halkız geçinemiyoruz", "Elektrik, doğalgaz ve temel tüketimde zamlar geri alınsın" pankartının açıldığı eylemde, "Ödeyemiyoruz, zamlar geri alınsın" ve "Elektrik çok geliyorsa ampulü söndür" dövizleri taşındı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm'ün de destek verdiği eylemde, halkı yoksullaştıran ve sermayeden yana olan iktidara karşı mücadeleyi sokaklara taşımanın, süreklilik kazandırmanın önemine vurgu yapıldı.

İŞÇİ DİRENİŞLERİYLE ZAM KARŞITI EYLEMLERİN BİRLEŞTİRİLMESİ
Emeği sömürülen işçi ve emekçilerin ülkenin dört bir yanında başlattıkları direnişlerle halkın geri kalanına örnek olduğu dile getirilen eylemde, sokağa çıkmaktan, üretimi durdurmaktan ve birleşmekten başka bir yol kalmadığına işaret edilerek zamlara karşı yapılan eylemlerle işçi direnişlerinin birleştirilmesinin önemine vurgu yapıldı.

GÜLÜM: BU ÜLKENİN SAHİPLERİ İŞÇİLER, EMEKÇİLER, KADINLAR VE HALKLARDIR
HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, zamlara ve sömürü düzenine yeter demek için bir araya geldiklerini söyledi. Halka tasarruf tavsiyesi veren iktidarın şatafat içinde yaşadığına dikkat çeken Gülüm, "Bize tasarruf edin diyenler gelsinler cesaretleri varsa burada söylesinler. Mecliste ülkedeki her şeyin iyi olduğunu söyleyenler, cesaretleri varsa gelsin burada söylesin o cümleleri. Uzaya gideceğiz diyorlar. Uzaya gidiş varsa sermaye gruplarınızı da beşli çetenizi de alın gidin kurtulalım sizden" ifadelerini kullandı.

İktidarın sermayeye hizmet etmek için her şeyi yaptığını vurgulayan Gülüm, bu ülkenin sahiplerinin sermaye grupları değil işçiler, emekçiler, halklar, kadınlar ve gençler olduğuna işaret etti. "Bu ülkeyi yaratan biziz. Emek veren biziz" diyen Gülüm, özellikle kadınların bu sömürüden en büyük payı aldığını dile getirdi.

'YOKSULDAN ALIP ZENGİNE VERENLERE TAHAMMÜLÜMÜZ KALMADI'
Basın açıklamasını Eğitim-Sen 3 No'lu Şube Başkanı Ayfer Koçak okudu. Koçak, yüksek enflasyonun hayatı çekilmez hale getirdiğini belirterek, elektrik başta olmak üzere, akaryakıta, doğalgaza, ulaşıma, temel gıda ve tüketim maddelerine yapılan zamların yoksulluğu derinleştirdiğine işaret etti. İktidarın ve sermayenin yarattığı krizin faturasını halka yıktığını dile getiren Koçak, halkın cebinden alınanlarla sermayedarların zengin edildiğini vurguladı. Koçak, halkın yarısının açlık sınırında yaşadığını ifade etti ve asgari ücretin bile açlık sınırının altında kaldığına dikkat çekti.

Halkın sağlıklı beslenemediğini, faturalarını ödeyemediğini, borçtan kurtulamadığını anlatan Koçak, "Yoksuldan alıp zengine veren, halkı daha da yoksullaştıran bu politikalara tahammülümüz kalmadı. Bıçak kemiğe dayandı. Artık yeter diyoruz. Bu gidişe sessiz kalmayacağız, değiştireceğiz" dedi.

Devletin 32 kuruşa ürettiği elektriğe 2 lira 6 kuruş ödendiğini kaydeden Koçak, aradaki altı katı bulan fiyat farkının halkın cebinden alınarak Cengiz, Limak, Kolin, Çalık, Kiler, Sabancı, Zorlu gibi şirketlerin kasasına akıtıldığını vurguladı. Koçak, elektriğin temel bir hak olduğuna işaret ederek, elektrik dağıtım şirketlerinin kamulaştırılması gerektiğini belirtti.

'HALKIN BİRİKEN ÖFKESİ SOKAKLARA YAYILIYOR'
"İktidar kaşıkla verip kepçeyle alıyor. Asgari ücrete yapılan zam iki ayda kuş oldu. Markette, sokakta, pazarda her şey ateş pahası; el yakıyor, cep yakıyor. Yüzde 100'ü aşan enflasyon ve hayat pahalılığı altında yaşamayı kabul etmiyoruz" ifadelerini kullanan Koçak, taleplerini şöyle sıraladı:
♦ Elektrik, akaryakıt, doğalgaz ve tüm temel ihtiyaç maddelerindeki zamları geri çekin.
♦ Bu mal ve hizmetlerdeki Özel Tüketim Vergisini sıfırlayın.
♦ KDV'yi yüzde 1'e indirin.
♦ Zaten uygulamada olmaması gereken Özel İletişim Vergisini tamamen kaldırın.

'SON FATURAYI HALK KESECEK'
Halk olarak biriken öfkelerinin evlere sığmaz hale geldiğinin altını çizen Koçak, zamlara, hayat pahalılığına, sefalet ücretlerine ve bunların sorumlularına karşı sokakları, meydanları doldurmaya devam edeceklerini vurguladı. Koçak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Zamların geri alınmasını isteyen herkesi, kendi mahallelerinden, yaşam alanlarından ses vermeye çağırıyoruz. Mahalleler, sokaklar, meydanlar halkındır. Hiç kimse halktan güçlü değildir. İktidarı uyarıyoruz: Bugün sizlerin ve zenginleşen yandaşlarınızın keyfi yerinde olabilir. Ama unutmayın, son faturayı kesen biz olacağız."

Açıklama sona erdikten sonra halk, elektrik faturalarını yaktı. Kitlesel geçen eylem boyunca "Birleşe birleşe kazanacağız", "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz", "Bu zamlarla yaşanmaz, zamlar geri alınsın" ve "İnsanca yaşamak istiyoruz" sloganlarının atıldığı eylemde, 20 Şubat Pazar günü saat 16.00'da Kadıköy Rıhtım'da zamlara karşı yapılacak eyleme katılım çağrısında bulunuldu.