29 Eylül 2024 Pazar

Soylu: Bombayı bırakan gözaltına alındı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstiklal Caddesi'ndeki patlama sonrası yaptığı açıklamada bombayı bırakanın gözaltına alındığını belirtti ve eylem için PKK'yi işaret etti. Patlamada yaşamını yitiren 6 kişinin kimlikleri de açıklandı.

Beyoğlu, İstiklal Caddesi'nde gerçekleşen, 6 kişinin yaşamını yitirdiği, 81 kişinin ise yaralandığı patlama esnasında Halep ve İdlib'te okul ve briket ev açılışında yer alan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, gece yarısı patlamanın yaşandığı yere gelerek incelemelerde bulundu.

SOYLU: BU YIL 200'E YAKIN TERÖR OLAYI ENGELLEDİK
Terörün ülkeye "yakışmadığını" söyleyen Soylu, "Bu yıl sadece 200'e yakın terör olayı engelledik. Belki bu karşılaştığımız olaydan daha müessif sonuçlara sebebiyet teşkil edecek terör olaylarıdır" ifadelerini kullandı. Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) gönderdiği taziye mesajını "katilin olay yerine ilk gelenlerden olması" gibi değerlendirmek gerektiğini ifade eden Soylu, bu eylemde verilen "mesajı" aldıklarını ve karşılığını daha ağır vereceklerini söyledi. 

İçinde bulundukları coğrafyada büyük bir imtihanla karşı karşıya olduklarını söyleyen Soylu, "Kimsenin coğrafyasında Kobani yok veya Ayn-el Arab, kimsenin coğrafyasında Tel Rıfat yok. Kimsenin coğrafyasında Mersin olayının kaynaklandığı ve talimatının verildiği Münbiç yok. Kimsenin coğrafyasında Nusaybin'in, Kızıltepe'nin karşısında olduğu gibi Kamışlı yok. Fakat bizim coğrafyamızda bunlar var ve bunlarla Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koymuş olduğu büyük bir iradeyle tüm arkadaşlarımızla bir mücadele gerçekleştiriliyor" dedi.

'İLK BULGULAR ÇERÇEVESİNDE PKK/PYD'
Eylemin talimatının Kobanê'den geldiğini ve eylemcinin Afrin'den geçtiğini öne süren Soylu, elde ettikleri bulgular çerçevesinde eylemi yapanın PKK/PYD olduğunu söyledi. Bombayı bırakan kişinin gözaltına alındığını açıklayan Soylu, şöyle devam etti: "Terörün yüzü acıdır. Ama bu mücadeleyi bedeli ne olursa olsun sonuna kadar sürdüreceğiz ve özellikle bize dost gibi görünen tüm teröristleri ya kendi ülkesinde saklayan veya işgal ettiği alanlarda hüküm sürdüğü alanlarda teröristlere hayatiyet veren onlara kendi senatolarından resmi olarak para gönderen sözde müttefiklerimizin herhalde samimiyetsizlikleri ortadadır. Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde bize bu acıyı yaşatanların daha misli ve kat kat acıyı yaşayabilecekleri bir karşılığı yakın bir zamanda onlara göstereceğiz."

BOZDAĞ: TÜRKİYE GÜÇLÜ BİR DEVLET
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise, bir kadının bankta 45 dakika oturduğunu ve kalktıktan bir süre sonra patlama olduğunu, bomba düzeneğine ilişkin incelemelerin devam ettiğini belirtti. "Özel seçilmiş bir bölge. Yabancılar var dünyaya mesaj vermek istemiş olabilirler. Türkiye güçlü bir devlet. Her defasında milletin gücünü arkasına almış 20 yıllık güçlü bir irade var Türkiye'de" diyen Bozdağ, Türkiye'nin terörle mücadelesini sınırlarının dışında da sürdürdüğünü ve gidişatına sekte vurmanın mümkün olmadığını savundu.

'ESKİDEN İHA-SİHA'MIZ YOKTU'
ABD'den FETÖ ile ilgili 200'ün üzerinde iade talepleri olduğunu ve ABD'nin teröristleri koruduğunu söyleyen Bozdağ, şöyle devam etti: "Fransa, ABD, Almanya PKK/YPG bunlar teröristlere destek veriyor. Silahlar veriyorlar. Türkiye; PKK, FETÖ, DEAŞ ile mücadele etmiyor, bunları üzerimize salan ülkelerle de mücadele ediyor. Türkiye bu gerçeği görüp o yüzden kendi kendine yeten bir ülke olmak zorunda. Sayın Cumhurbaşkanımızın söylediği ve mücadelesini verdiği de bu. Eskiden İHA-SİHA'mız yoktu, güvenliğiniz başkalarından aldığınız bilgilerle sağlamaya çalışıyordunuz. Şimdi öyle değil."

YAŞAMINI YİTİRENLERİN KİMLİKLERİ AÇIKLANDI
5 yaralının yoğun bakımda, 2 yaralının durumunun ağır olduğu öğrenildi. Yaralanan 81 kişiden 50'si ise taburcu oldu. Patlama sonucu yaşamını yitirenlerin kimlikleri de açıklandı:
Arzu Özsoy İstanbul -1984 doğumlu
Yağmur Uçar Ereğli -2007 doğumlu (Arzu Özsoy'un kızı)
Yusuf Meydan Palu -1988 doğumlu
Ecrin Meydan Seyhan -2013 doğumlu (Yusuf Meydan'ın kızı),
Adem Topkara -Gümüşhane 1982
Mukaddes Elif Topkara -Rize 1985 doğumlu. (Adem Topkara'nın eşi)

Emniyet Genel Müdürlüğü patlamaya ilişkin "olumsuz paylaşımda" bulunan 25 sosyal medya kullanıcısı hakkında soruşturma başlatıldığını açıkladı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ise patlama sonrası ülke genelinde bant daraltma uygulaması yaptı. Uygulama sonucu patlama sonrasında saatler boyu internete erişim kısıtlandı.