23 Eylül 2024 Pazartesi

Sri Lanka halkı hükümet binası önünde çadır nöbetine başladı

Ekonomik krizin faturasının kendilerine yüklenmek istenmesine itiraz eden Sri Lanka halkı günlerdir sokakta. Son olarak başkent Colombo'da devlet başkanlığı ofisinin önüne çadırlar kuran halk Rajapaksa istifa etmeden alandan ayrılmayacaklarını duyurdu.

Sri Lanka'da günlerdir artan enflasyon ve hayat pahalılığına itiraz ederek Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa ve Rajapaksa ailesinin hükümetten istifa etmesini isteyen Sri Lanka halkı, başkent Colombo'da devlet başkanlığı ofisinin önünde çadır kurdu. Günlerdir Colombo başta olmak üzere pek çok kentte eylemlerine devam ederek ekonomik krizin faturasının kendilerine kesilmek istenmesine tepki gösteren Sri Lanka halkı, ülkenin dış borç batağı sonucu gıda, ilaç, akaryakıt gibi temel ihtiyaçlara erişemiyor ve günler süren elektrik, su, doğalgaz kesintileri yaşıyor.

Krizin sorumlusunun hükümetin önemli pozisyonlarında yer alan Rajapaksa ailesi olduğunu ifade eden Sri Lanka halkı, günlerdir binlerce kişinin katılımıyla sokaklara döküldükten sonra son olarak başkent Colombo'da Rajapaksa'nın ofisi önünde çadırlar kurarak, Rajapaksa istifa etmeden alandan ayrılmayacaklarını duyurdu. Bir süredir devam eden direnişi polisin saldırıları ve hükümetin yatıştırma çabalarına karşı büyüten pek çok farklı toplumsal kesimden Sri Lankalılar direniş alanında bir araya gelirken, Sri Lankalı Müslümanlar da iftarlarını direniş alanında açtı.

Ülke bir kriz içerisindeyken evde oturamayacaklarını ifade eden Sri Lankalılar, hükümete baskı yaparak halka hesap vermesini sağlamak gerektiğini ifade etti. Direniş alanına gidemeyen pek çok Sri Lankalı da, alandaki insanlara gıda, battaniye ve çeşitli ihtiyaç malzemeleri göndererek dayanışmayı büyüttü.

Sri Lanka Doktorlar Birliği de, hükümete yaptığı uyarıların dikkate alınmaması üzerine Sağlık Bakanlığı önünde toplanarak, ekonomik krizle birlikte ilaç ve medikal malzeme stoğunun bitmek üzere olduğuna ve pek çok ameliyatın yapılamadığına dikkat çekti. Sağlık emekçileri, bir sağlık krizinin patlak vermek üzere olduğunu belirterek, iktidara gerekli adımları atma çağrısı yaptı.

Sri Lanka hükümeti ise, patlak veren kriz yönetilebilir hale gelene kadar dış borç ödemelerini askıya aldığını açıklarken, hükümetten krizle mücadeleye yönelik henüz başka herhangi bir girişim yapılmadı.