23 Eylül 2024 Pazartesi

Sri Lanka'da halk ayakta

Sri Lanka halkı haftalardır derinleşen ekonomik krize karşı direnişlerini devlet destekli grupların saldırısıyla başka bir düzeye taşıdı. Hükümet yetkilileri ve sermayedarların evlerini ve arabalarını ateşe veren halk, paramiliter gruplar ve polisle çatıştı.

Sri Lanka'da son yılların en büyük ekonomik ve siyasi krizi derinleşirken, halk direnişini sürdürüyor. Enerji, akaryakıt, ilaç ve temel gıda maddelerine erişimi giderek daha da kısıtlanan halk, haftalardır Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa ve hükümetin önemli pozisyonlarındaki Rajapaksa ailesine istifa çağrısı yapıyor. 

Sri Lanka halkı, ülke çapında direnişi sürdürürken, başkent Colombo'da hükümet konağı önündeki çadır nöbetine devlet destekli çeteler saldırdı. Saldırılara cevap veren onbinlerce kişi, Rajapaksa ailesi de dahil olmak üzere pek çok hükümet yetkilisi ve iktidar yanlısı sermayedarın evine yürüyerek evleri ve arabaları ateşe verdi.

Ordu ve polis, halka biber gazı, tazyikli su ve plastik mermilerle saldırırken, Rajapaksa ailesini başka bir yere kaçırdı. Ülkede olağanüstü hal ilan edildi ve onbinlerce asker ülke çapında kentlerde konumlandırıldı.

Gotabaya Rajapaksa'nın kardeşi ve Başbakan Mahinda Rajapaksa, halkın direnişi sonucu istifa etmek zorunda kaldı. İktidardaki Sri Lanka Podujana Peramuna partisinin milletvekillerinden Amarakeerthi Athukorala, halka ateş açarak bir kişiyi katletti, daha sonrasında ise ofisinde ölü bulundu. Çıkan çatışmalarda, en az 7 kişi katledilirken, 200'den fazla insan yaralandı.