23 Eylül 2024 Pazartesi

Sri Lanka'da halk ekonomik krize karşı sokakta

Sri Lanka'da halk hükümetin ekonomi politikalarını eleştirerek sokağa döküldü. Temel ihtiyaç malzemelerini karşılamakta zorlandığını vurgulayan halk, hükümetin istifasını istiyor.

Sri Lanka'da halk, emekçi sol hareketin çağrısıyla derinleşen ekonomik krize karşı sokağa çıktı. Başkent Colombo'da on binlerce kişi, yaşanan ekonomik krizle gıda, akaryakıt ve ilaç gibi pek çok temel ihtiyaç malzemesine ulaşımın zorlaştığına ve saatler süren elektrik, su ve doğalgaz kesintileri yaşandığına dikkat çekti. Başta Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa olmak üzere hükümetin istifasını isteyen halk, iktidarın ekonomi politikalarını eleştirdi.

Ülkede ekonomik kriz nedeniyle özellikle gıda fiyatlarında büyük bir artış yaşanırken, halkın önemli bir kesimi saatlerce gıda kuyruklarına mahkum edildi. Krizin kaynağı olarak ülkenin artan dış borcunu ve hükümet yetkililerin yolsuzluklarını gösteren halk, on yıllardır yaşanan en büyük krizle karşı karşıya olduklarını ifade etti. Ülkedeki döviz rezervi tükenirken, devletin IMF ile görüşmeye başlaması eylemleri alevlendirdi.

İktidarın ekonomi politikaları sonucu her türlü ihtiyaç maddesini ithal etmek zorunda kalan ülkenin tarım sektörü ise tamamen çöktü. Enflasyon, Aralık ayında 13 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 14,2'den Şubat'ta yüzde 15,1'e yükseldi.