22 Eylül 2024 Pazar

Sudan halkı askeri darbeye direnmeye devam ediyor

Başkent Hartum'da bulunan Başkanlık Ofisi'ne yürüyen Sudan halkı, askeri darbe hükümetine çekilmesi çağrısında bulunarak sivil hükümet için ısrarla mücadeleye devam edeceklerini haykırdı. Halk, darbecilerle işbirliği yapanlara da tepki göstererek, "Uzlaşma yok" dedi.

Sudan halkının askeri darbeye itirazı sürüyor. Başkent Hartum'da sokakları doldurarak Başkanlık Ofisi'ne yürüyen halk, darbe karşıtı sloganlarla sivil hükümet çağrısında bulundu. 25 Ekim'de General Abdel Fattal el-Burhan öncülüğünde gerçekleşen darbeden bu yana darbe karşıtı olduğu için katledilen 116 kişinin fotoğraflarını taşıyan halk, "askerlerin kışlalarına geri dönmesini" istedi. Bazı kişiler ise El-Burhan'ın fotoğrafının üstüne "Git" yazdıkları dövizleri taşıdı.

Birleşmiş Milletler öncülüğünde Birleşik Krallık, ABD ve Birleşik Arap Emirlikleri, Özgürlük ve Değişim Güçleri (FFC) ve darbe hükümeti arasında gerçekleşen müzakerelere de tepki gösteren halk, hem orduya, hem de orduyla uzlaşmak isteyenlere karşı olduklarını vurguladı. Sudan halkı, "Bu nedenle Direniş Komiteleri'yle birlikte ‘3 Hayır' şiarını yükseltiyoruz: müzakereye hayır, uzlaşmaya hayır, orduyla işbirliğine hayır. Bu ilkeleri savunmak için sokaklarda sesimizi yükseltiyoruz" ifadelerini kullandı.

Polisler ise halka biber gazı, plastik mermi ve sopalarla saldırdı. Sudan halkı polise karşı taşlarla ve ateşe verdikleri barikatlarla direnirken, çok sayıda kişi yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

El-Burhan, temmuz ayında yaptığı bazı açıklamalarda görevden çekilerek darbe karşıtı koalisyon bileşenlerinin sivil hükümet kurmasına izin verebileceğini iddia etmişti. Çok sayıda darbe karşıtı lider açıklamayı "dalavere" olarak nitelendirerek, "uzlaşma ve işbirliğine hayır" demeyi sürdürdü. Öte yandan FFC, müzakarelere katılmayı kabul etti. Askeri darbeyle birlikte ülkedeki ekonomik kriz de derinleşti. Birleşmiş Milletler son olarak Sudan'da yaşayan en az 15 milyon kişinin, yani ülke halkının 3'te 1'inin "gıda bulamayacak" halde olduğunu ve durumun giderek kötüleştiğini açıkladı.