23 Eylül 2024 Pazartesi

Sudan halkı darbecilere karşı sokaklarda

Sudan'da başkent Hartum ile çok sayıda kentte halk, kendilerine açlık ve yoksulluğu reva gören darbecileri protesto ediyor. Halk eylemlerine yönelik saldırılar nedeniyle çok sayıda kentte çatışma yaşandı.

Sudan'da askeri darbeye ve hayat pahalılığına karşı çıkan halk bugün başkentin yanı sıra 8 kentte kitlesel eylemler gerçekleştirdi.

Direniş Komiteleri dün akşam halka eylem çağrısında bulunmuştu. Bugün başkent Hartum ile aralarında Darfur ve Atbara'nın da bulunduğu kentlerde kitlesel eylemler gerçekleştirildi. Sokağa dökülen Sudanlılar, darbe karşıtlarının tutuklanmasını protesto etti.

Ad Damazin ve Nyala kentlerinde ise lise öğrencileri eylem yaptı. Binlerce genç derslere girmedi, üniformalarıyla yaptıkları yürüyüşte gıda, ulaşım ve öğrenim ücretlerini protesto etti. Polis yürüyüşe saldırdı. Gençler, gerçek mermiler de kullanan polise karşı barikatlar kurdu, direnişe geçti. Uzun süre çatışmalar yaşanırken, polis bazı okullara baskın düzenledi.

Atbara kentinde ise demiryolu işçileri ödenmeyen maaşları için greve çıktı.

İşçiler, halka yoksulluğu reva gören darbecileri protesto etmek için yapılan eylemlere destek verdi. Um Kaddada kentinde de halk Hartum ile Darfur'u bağlayan tek otoyol olan otoyolu trafiğe kapattı.

Eyleme yönelik polis saldırıları nedeniyle çatışmalar tüm kente yayıldı.