23 Eylül 2024 Pazartesi

Sudan halkı polis işkencesine ve katliamlara karşı sokaklarda

Sudan halkı, askeri darbeye karşı çıktığı için gözaltına alınan Muhammed Ali Hamdan'ın katledilmesi üzerine sokaklara çıktı. Çok sayıda kentte polis saldırılarına karşı barikatlar kuruldu, çatışmalar yaşandı.

Sudan'da darbe karşıtı eylemler esnasında gözaltına alınan Muhammed Ali Hamdan'ın ağır işkenceler sonucu katledilmesi üzerine halk protesto eylemleri gerçekleştirdi.

Geneia Direniş Komiteleri'nin eylemlerine katılan Hamdan'ın öldürülmesi, halkın büyük tepkisini topladı. Üç gündür yol kapatma eylemleri yapan Sudan halkı, bugün öğle saatlerinde bir kez daha alanlara çıktı.

Eylemciler, darbe hükümetine bağlı polis ve askerlerin halka karşı insanlık dışı saldırılarını protesto etti. Eylemlerde gözaltına alınanlara işkence yapılmasını protesto eden kitle, iktidarı istifaya çağırdı. Sudan'da lise öğrencileri ve öğretmenlerinin eylemleri de devam etti.

Başkent Hartum, Nyala ve Atbara başta olmak üzere onlarca bölgede yapılan halk eylemlerine polis ve askerler saldırdı.

Polis gaz bombaları ve gerçek mermilerle saldırarak eylemi engellemeye çalışırken, halk barikatlar kurarak direnişlerini sürdürdü. Çatışmalar yer yer devam ederken, halk caddelere kurdukları barikatlar başında nöbet tutmaya başladı.