23 Eylül 2024 Pazartesi

Sudan halkı tecavüz saldırısına karşı sokaklara çıktı

Sudan halkı darbe karşıtı eylemler esnasında gözaltına alınan genç kadına yönelik tecavüz saldırısına karşı bugün yine sokaktaydı. Öğretmenler, okul baskınları yapan polislerin işkencesine karşı derslere girmeme kararı aldı.

Sudan’da halkın darbe yönetimine karşı başlattığı eylemler bugün de devam etti. Halk ile polisler arasında çatışmalar yaşandı.

Dün çok sayıda kentte yapılan protestolara polis ve askerler saldırmış ve yoğun çatışmalar yaşanmıştı. Polis gaz bombaları ve gerçek mermiler ile saldırırken, halk barikatlar kurarak direnişlerini sürdürmüştü. Çatışmalar esnasında çok sayıda kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

Başkent Hartum’da gözaltına alınan üniversiteli genç kadın, askerler tarafından tecavüz saldırısına maruz bırakıldı. Direniş Komitesi, Sudan halkını darbe güçlerinin işlediği insanlık suçuna karşı hesap sormak için alanlara çağırdı. Komite’nin çağrısıyla aralarında Atbara, Er-Roseires, Nyala’nın da bulunduğu çok sayıda kentte eylemler yapıldı. "Savaş kadın bedeni üzerinden yapılmaz" sloganıyla yapılan eylemlerde darbe protesto edildi.

Lise öğrencilerinin eylemlere katılımı yoğun oldu. Halk, hayat pahalılığı ve fahiş zamları da protesto etti.

ÖĞRETMENLER DERSLERİ DURDURDU
Öğretmenler de, dün öğrencilerin eylemlere katılımını engellemek için yapılan okul baskınlarına tepki gösterdi. Polislerin okulları basarak "öğrencilere neden engel olmuyorsunuz?" diyerek öğretmenleri darp etmesi ve işkence yapması kınandı. Ülke genelinde yapılan açıklamalarda, "Öğretmenlere işkence uygulayan polisler cezalandırılmadığı ve İçişleri Bakanlığı özür dilemediği sürece derslere girmeyeceğiz" denildi.