7 Ekim 2024 Pazartesi

'Suruç şehitlerinin hayalleri Rojava devriminde yaşatılıyor'

Suruç katliamının yıldönümü dolayısıyla Kobanê'de anma etkinliği düzenledi. Anmada CKŞ adına söz alan İvana Baran, "Zilan Destan yoldaş nasıl Suruç şehitlerinin yolunu takip ettiyse, biz de onların yolunu takip ediyoruz. Hayallerini gerçekleştiriyoruz" dedi.

Devrimci Komünist Gençler (CKŞ), 20 Temmuz 2015'te gerçekleştirilen Suruç katliamının yıldönümü dolayısıyla Kobanê'de anma etkinliği düzenledi.

Baqi Hido Kültür Sanat Kurumu'nda düzenlenen etkinliğe Özerk Yönetime bağlı kurumlar, Kobanê Askeri Meclisi, TKŞ, JKŞ, CKŞ, Yeniden İnşa Kurumu, Suriye Kadın Meclisi, Şehit Aileleri Meclisi, Din Alimleri Kurumu temsilcileri ile Şeran Nahiyesi yöneticileri de katıldı.

Anma saygı duruşu ve Suruç şehitleri anısına hazırlanan sinevizyon gösterimiyle başladı.

'TÜRK DEVLETİ KARDEŞLİK KÖPRÜSÜNE SALDIRDI'
Etkinlikte TKŞ adına konuşan Erdal Cebo, katledilişlerinin altıncı yılında Suruç şehitlerini andı. 21. yüzyılın en önemli gelişmelerinden birinin Rojava devrimi olduğunu dile getiren Cebo, "Rojava devrimi, Ortadoğu devrimlerinin kapısını açtı. Başta Kürtler olmak üzere Ortadoğu'nun tüm halkları için özgürlük fırsatı oluştu. Türk devleti, devrimi boğmak istiyordu. Bu nedenle Kobanê direnişine destek veren tüm kesimleri hedef aldı. Kobanê'yi yeniden inşa etmek isteyen sosyalist gençleri katletti" diye konuştu.

Türk devletinin yeni saldırı konseptini, Suruç katliamıyla birlikte başlattığını dile getiren Cebo, "Suruç'ta katledilen yoldaşlarımız, Rojava devrimine dokunmak, Ortadoğu halkları arasında özgürlük, barış ve kardeşlik köprüsü kurmak istediler. Türk devleti işte bu köprüye saldırdı. Bu Rojava devrimini yalnızlaştırma saldırısıydı" dedi.

Komünistlerin Rojava devriminin savunması ve inşası için büyük emekler ve bedeller verdiğini dile getiren Cebo, "Devrimimizi hem savunacağız, hem geliştireceğiz. Bu devrim daima ilerlemeli, devrimimizin önü açık, geleceğimiz sosyalizmdedir" diye belirtti. Konuşmasının sonunda tüm ezilen halklara çağrı yapan Cebo, "Devrimi güçlendirin, sosyalizme doğru ilerletin" dedi.

'SURUÇ ŞEHİTLERİ VE ZİLAN DESTAN'IN YOLUNU TAKİP EDİYORUZ'
CKŞ adına söz alan İvana Baran, 2011 Arap Halk Ayaklanmalarını hatırlattı. Tunus, Mısır ve Suriye'de onbinlerce kişinin ayaklanarak iktidarları devirdiğini belirtti, Suriye'de ise Rojava devriminin gerçekleştiğini dile getirdi.

Türk devleti ve IŞİD çetesinin devrimin başladığı Kobanê'ye saldırdığını hatırlatan İvana Baran, devrimi zayıflatmak ve yıkmak istediklerini kaydetti. Kobanê gençliğinin direnişi sürdürdüğünü belirten İvana Baran, "Kobanê direnişine Avrupa'dan, dünyanın pek çok ülkesinden katılımlar oldu. Savaş esnasında kentimizde taş üstünde taş kalmadı, binalarımız yıkıldı. Türkiye ve Kuzey Kürdistan'dan sosyalist gençler de 'beraber savunduk, beraber inşa edeceğiz' sloganıyla kampanya başlattı. Türk devleti, Gezi Ayaklanması'na katılan gençlerin devrim topraklarına gelmesinden korktu. Genç kadınların silahlanmasından korktu. Suruç'ta yoldaşlarımızı hedef aldılar, katlettiler" diye konuştu.

Suruç şehitlerinin Kobanê'ye geçtiklerinde yapmayı düşündükleri planları hatırlatan İvana Baran "Şehitler Ormanı, park ve kütüphane yapmayı planlamışlardı. Şimdi bu hayalleri biz gerçekleştiriyoruz. Zilan Destan yoldaş nasıl Suruç şehitlerinin yolunu takip ettiyse, biz de onların yolunu takip ediyoruz. Hayallerini gerçekleştiriyoruz" ifadelerini kullandı.

'HAYALLERİ DEVRİMİMİZDE YAŞATILIYOR'
Şehit Aileleri Kurumu adına konuşan Şero Amed, Suruç katliamının da tanıklarından biri olduğunu dile getirdi. Amed, "Kürt özgürlük hareketi ile komünistler Kobanê'yi birlikte savundu. SGDF'nin başlattığı yeniden inşa kampanyası bu savunmanın devamıydı aynı zamanda" dedi. Suruç şehitlerinden Cebrail Günebakan ve Yunus Emre Şen'in kampanya için verdiği büyük emeklere de tanık olduğunu dile getiren Amed, Suruç şehitlerinin hayallerinin Rojava devrimiyle birlikte yaşatılacağını söyledi.

IŞİD ve AKP ittifakının Kobanê direnişi karşısında yenildiğini dile getiren Amed şöyle devam etti: "Bu, ezilenlerin birlikte kazandığı bir zaferdi. Devrimin gelişmesi de kardeşlik ve beraberliğe dayanıyor. 'Kobanê düştü düşecek' diyen Erdoğan'a yanıtımız, bu devrimi ilerletmek olacak."

Anma etkinliği konuşmaların ardından Baqi Hido Kültür Sanat Kurumu bünyesinde faaliyet yürüten Koma Şehid Givera müzik grubunun sahne almasıyla devam etti.