7 Ekim 2024 Pazartesi

Suruç'un 73. ayında duruşmaya çağrı

Suruç katliamının 73. ayında bir kez daha adalet talebini yineleyen Suruç Aileleri İnisiyatifi, 29 Eylül'de görülecek duruşma öncesi taleplerini sıraladı. Anmada, Suruç katliamının aydınlatılmasının IŞİD'in gerçekleştirdiği diğer katliamların üzerindeki perdelerin kaldırılmasını sağlayacağı kaydedildi.

33 düş yolcusunun katledildiği Suruç katliamının üzerinden 73 ay geçti. 6 yıldır, en sevdikleri için adalet mücadelesi yürüten Suruç Aileleri İnisiyatifi, bu ay da Kadıköy Halitağa Caddesi'nde adalet talebini yineledi.

İstihbarat raporlarında canlı bomba saldırısı yapılacağına ilişkin uyarılar olmasına rağmen hiçbir önlem alınmayarak Suruç katliamına zemin hazırlandı. Katliamın gerçek sorumluları yargılanmazken, adalet mücadelesi yürüten ailelere, yaralılara, tanıklara "suçlu" muamelesi yapıldı. 73 aydır adalet istenen meydanda bu yıl Suruç şehitlerini anan ve adalet isteyen çok sayıda kişi işkenceye maruz kaldı.

"Kalplerimiz Suruç için atsın" yazılı pankart ve Suruç şehitlerinin fotoğraflarıyla yapılan 73. ay eyleminde, Ankara ve Suruç katliamlarının faillerinin iktidar ve ortakları tarafından korunduğu gerçeği vurgulandı. Eyleme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü de destek verdi. 

DURUŞMA ÖNCESİ TALEPLER YİNELENDİ
Basın metnini okuyan, katliam tanığı Ümmühan Özdemir Suruç katliamı davasının Urfa 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek olan 29 Eylül'deki duruşmaya işaret etti. Özdemir, duruşma öncesi şu talepleri sıraladı:
▪️ "Dönemin başbakanı olan ve kanlı katliamların olduğu dönemi siyasi ranta çevirmeye çalışan Ahmet Davutoğlu mahkemeye gelerek bildiklerini anlatsın.
▪️ Suruç'ta kullanılan bombaları temin ettiği gerekçesi ile tutuklanan Halef Süleyman isimli çete, üyesi Suruç katliamı dosyasına eklensin.
▪️ Dosyaya 6 yıldır eklenmeyen, eksik görüntüler dosyaya eklensin.
▪️ Olay yerinin fotoğraflarını çekerken yakalanan Abdullah Ömer Arslan isimli şahıs yargılanıp katliamı yapanlara yardım edip etmediği açığa çıkarılsın."

'GERÇEKLERİN AÇIĞA ÇIKARILMASINI İSTİYORUZ'
Suruç katliamı davasının taleplerinin gerçekleştirilmesinin eli kanlı IŞİD'in yaptığı birçok katliamında aydınlanmasını sağlayacağını dile getiren Özdemir, "Bu nedenle; Başta Suruç, Ankara ve Amed katliamları olmak üzere, karanlık odaklar tarafından tezgahlanan bütün katliamlarının üzerindeki perdelerin kaldırılmasını ve gerçeklerin açığa çıkarılmasını istiyoruz" dedi.

DÜŞ YOLCULARI İÇİN OTURMA EYLEMİ
Açıklamanın ardından, 33 düş yolcusu adına oturma eylemi düzenlendi. Suruç şehitlerinin isimlerinin sayıldığı ve "yaşıyor" diye yanıtlandığı eylem, "Suruç için adalet herkes için adalet", "Suruç şehitleri ölümsüzdür" sloganlarıyla sona erdi.